Lund tuleb lükata ka sulailmaga

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmunud sulalumi
Külmunud sulalumi Foto: Aarne Tuule

Homsest taas soojemaks keerav talveilm toob ohtralt heakorratöid juurde: kõnniteedel on vee all jäine kiht, mis vajab libedusetõrjet, samuti tuleb jälgida katuste olukorda, sest raskeks muutunud sulalumi võib ohustada hoone konstruktsioone.
 

«Inimestel kipub olema arusaam, et sulailmaga pole tarvis lund ära lükata, sest see sulab niigi, kuid kui katusele on kogunenud suurem hulk lund, sest pidevalt on ka juurde sadanud, muutub see sulamisel raskeks ning katusekonstruktsioone võib märja lume korral ohustada juba lumekiht paksusega 0,3 meetrit,» rääkis korteriühistute liidu juht Andres Jaadla. Hoolega tuleks tema sõnul jälgida ka väiksemaid kõrvalhooneid, garaaže, samuti maja varikatuseid ja rõdusid.

Katustel lumetõrjetööde teostamise ajaks oleks Jaadla sõnul vajalik kaasata lisajõude, näiteks tööde ohupiirkonnas liiklejate hoiatamiseks. Ohuala tuleb tähistada silmapaistvalt ja arusaadavalt. «Lindiga piiramine ei vabasta majaomanikku vastutusest võimalike õnnetuste ees ega katuse hooldamise kohustusest,» hoiatas Jaadla.

Ka lumerookimine ja libedusetõrje kinnistuga piirnevatel kõnniteedel on kinnistuomaniku ülesandeks. «Sulailmadega tuleb jälgida ka, et kõnniteed poleks libedad - veekihi all võib olla sulalumi jäässe läinud,» rääkis Jaadla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles