Eestlased on õppinud kokkuhoidlikumalt reisima

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisikohvrid.
Reisikohvrid. Foto: Toomas Huik

Eestlased reisisid selle aasta kolmandas kvartalis rohkem kui mullu samal ajal, kuid raha kulutati nii sise- kui ka välisreisidel vähem, selgub Statistikaameti uuringust.

Statistikaameti andmetel korraldasid eestlased selle aasta kolmandas kvartalis kodumaal 340 700 ööbimisega puhkusereisi. Mullu oli see arv 281 700. Võrreldes mullusega külastati rohkem ka tuttavaid või sugulasi, kelle juurde ööseks jäädi. Mullu korraldasid eestlased kolmandas kvartalis  232 400 reisi tuttava või sugulase juurde, sel aastal oli see arv 276 200.

Sisereisidele tehtud kulutusi on eestlased vähendanud tublisti. Kui mullu kulus ööbimisega sisereisil keskmiselt ühe inimese peale 123,76 eurot, siis tänavu kulutati vaid 61,55 eurot. Tuttava poole reisimiseks kulus mullu ühe inimese peale 67,48 eurot, sel aastal 39,41 eurot.

Ööbitakse sugulaste juures

Välisreiside puhul ilmneb, et üha enam reisitakse välismaale külla tuttavale või sugulasele, samal ajal väheneb puhkusreiside populaarsus.

Välismaal puhkamas käisid eestlased mullu kolmanda kvartali jooksul 211 300 korral, sellel aastal oli see arv 151 900. Tuttavat või sugulast külastati välismaal mullu 107 000 korda, sellel aastal 182 000 korda.

Kuna rohkem külastatakse välismaal olles lähedasi, siis kulub reisides ka vähem raha. Lähedast välismaal külastades kulus selle aasta kolmandas kvartalis ühe inimese kohta keskmiselt 258,11 eurot. Mullu 278.51 eurot. Puhkusereisile kulutati mullu 435,26 eurot, sellel aastal 326 eurot inimese kohta.

„Eesti elanike sisereiside arv on 2012. aasta kolmandas kvartalis suurem eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes, välisreiside arv eelmise aasta tasemel, kulutused on aga väiksemad nii sise- kui välisreisidel. Vastavalt rahvaloenduse andmetele käib välismaal tööl 25 000 Eesti elanikku, seega on laienenud võimalus külastada välismaal sugulasi ja tuttavaid,“ kinnitas Statistikaameti vanemkonsultant Aime Lauk. Ta lisas, et kuna tegemist on valikuuringuga, mõjutab tulemusi ka valimisse sattunud isikute reisikäitumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles