Katse: pesumasinad ei pesegi 60kraadise veega

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijal jääb vaid üle loota, et pesumasin lubatud temperatuuriga pesu peseks.
Tarbijal jääb vaid üle loota, et pesumasin lubatud temperatuuriga pesu peseks. Foto: SCANPIX

Saksamaa tarbijakaitseorganisatsioon Stiftung Warentest testis pesumasinaid ning selgus, et tegelikult ei pesegi need pesu lubatud 60kraadises vees, vaid hoopis jahedama veega.

Tarbijad soovivad, et kodumasinad oleksid kõrge energiamärgistuse tasemega, kõige parem kui tegu oleks A+++ klassiga, vahendab Bild Stiftung Warentesti tulemusi. Enamik nende testis osalenud masinaid olid A+++ klassist, kuid seda mitte tänu innovaatilisele tehnoloogiale, vaid nipitamisele. Kuna enamik energiast kulub pesemisvee soojendamisele, siis kuumutatakse seda vett lubatust vähem ja säästetaksegi nii elektrit.

Tugevalt määrdunud asjade puhul, nagu näiteks käterätikud või haigete ja eakate pesu puhul võib selline trikitamine kujutada endast aga hügieeniriski, kuna teatud haigusi põhjustavad seeneeosed või viirused, nagu näiteks noroviirus on väga vastupidavad.

Eestis Miele pesumasinaid müüva Tehnikagalerii juhataja Signe Steinertis tekitavad selle testi tulemused küsimusi. «See moment, kui küttekeha välja lülitub, on vesi saavutanud 60 kraadi, see on täiesti kindel,» on ta veendunud. Samas möönab Steinart, et tegelikult võib pesuvesi ka pisut jahtuda, sest nii trummel kui ka masin ise on veest külmemad. Nii et osaliselt võib testis saavutatud tulemus Steinerti sõnul sõltuda ka konkreetsest hetkest, mil veetemperatuuri mõõdeti.

Asjatundja sõnul võivad lubatud veetemperatuuri saavutamisega hätta jääda masinad, kus kuumutamine on määratletud ajaliselt. «Tavaliselt on need kusagil Itaalias tehtud masinad ja ei kuumata nii palju, kuna meie vesi on palju külmem kui seal,» selgitas ta. Seetõttu Itaalia veetemperatuuri järgi sätitud kuumutamisajaga lihtsalt ei jõua Eesti  vett piisavalt soojaks ajada. Küsimusele, kuidas ostjad sellise masina võiks ära tunda, vastas Steinert, et ega ei saagi. «Ütleme nii, et kui hind on liiga odav, siis võib eeldada, et see ei kuumata nii palju,» lisas ta naerdes. Samas ei soostunud asjatundja liiga odavat hinda täpsustama.

Steinerti sõnul on aga osadel pesumasinatel näiteks spetsiaalne allergikute programm, mis hoiab vett poole tunni jooksul 60kraadisena, et hävitada bakterid. Kui aga inimesel tekib kahtlus, et äkki peseb tema masin lubatust jahedama veega, siis võib Steinerti sõnul rahulikult veetemperatuuri määrata pisut kõrgema. «60 kraadiga me ei pese ju õrna pesu, vaid ikka sellist, mis peab vastu. Olgu see temperatuur 60, 65 või 70, see enam ei kahjusta pesu,» arvas Steinert.

Saksamaal tehtud katses kohaselt ei pesnud mitte ükski 14 testitud pesumasinast pesu 60kraadise veega. Suur oli nii testis osalenud masinate hinna kui ka kvaliteedi vahe.

Kõige parema tulemuse sai kõige kallim pesumasin - Miele eestlaetav pesumasin W 5821 WPS, mis sai hästi hakkama nii pesemise, loputamise kui ka tsentrifuugimisega ning töötas vaikselt. Pea sama häid tulemusi saavutas eestlaetav Siemens WM14S840, mille pesuaeg oli pikem.

Soodsama hinnaklassiga pesumasinatest sai parima tulemuse Whirlpooli eestlaetav mudel AWO 6S545, mis loputab ja tsentrifuugib hästi, kuid muidu on keskpärane.

Katses põrus  eestlaetav Candy EVO 1483DW, mille kõigist testis osalenud masinatest jooksis vesi liiga vara välja ja mistõttu pakkus vähem kaitset veekahjustuste vastu. Ka olid selle mudeli nii põhipesu-kui ka tsentrifuugimise programm väga mürarikkad.

Rahuldava tulemuse sai testimisel Gorenje WA72149, mille samuti olid nii põhipesu- kui ka tsentrifuugimisprogramm väga lärmakad.

Stiftung Warentesti tulemusi saab vaadata sellelt lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles