Kuidas võõrutada tuhkrut hammustamise kombest?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemmikloom tuhkur.
Lemmikloom tuhkur. Foto: Andres Haabu / Postimees

Eesti Tuhkrute Liit jagab nõuandeid, kuidas koduloomana peetav tuhkur võõrutada hammustamise kombest.

Tuhkrupoeg, nagu ka koerakutsikas või kassipoeg tahab mängida, kuid enamasti mängib ta hammastega ja hammustab päris kõvasti. Selline on tuhkrute omavaheline suhtlemine ja niimoodi üritab ta mängida ka inimestega. Kui tuhkur teeb hammustades haiget, siis peaks mänguhimulist jõnglast korrale kutsuma. Tuhkur õpib väga aeglaselt ja temaga tuleb olla järjekindel, vastasel juhul ei tule temast meeldiv kaaslane.

Hammustamise vältimiseks ja halva kombe lõpetamiseks on mitu varianti:

•   Hellahingelisele tuhkrule piisab, kui teha kõva häält ja kiljuda näiteks «ai» või «ei», ka võib tema peale kõvasti sisiseda, sest niimoodi käituvad tuhkrud omavahel, kui neile midagi ei meeldi;

•    Iga kord, kui tuhkur hammustab, tuleks mängimine lõpetada ja temast mitte välja teha (see variant ei tööta eriti, sest tuhkur leiab ka ise endale põnevat tegevust);

•   Vastu nina nipsu tegemine;

•   Enda sõrme tuhkrule kurku lükkamine (tundub jõhker, kuid kui tuhkur sind valusasti hammustab, siis on see päris hea variant, sest pärast seda on tavaliselt mingiks ajaks rahu majas);

•   Kui tuhkur satub väga hoogu ja pidevalt hammustab, pane ta karistuseks puuri kinni;

•   Samuti võid oma käsi määrida mõne pahamaitselise asjaga (sinep, pipar, sidrun). Siis on pärast igat hammustust tuhkrul paha maitse suus.

•   Ninast kinni võtmine, et ta ei saa hingata (katad sõrmedega tema ninasõõrmed). Seda võib ka siis kasutada, kui tuhkur ei taha oma hambaid sinu küljest lahti lasta.

•   Turjast haaramine ja sakutamine või mööda põrandat lohistamine ja samal ajal sisisemine. Selliselt käituvad tuhkrud omavahel ja inimese sellisest käitumisest võib ka abi olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles