Niklisisalduseta ehetest tekkis tõsine allergia

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Tarbija24 lugejad kurdavad, et ehkki poes kinnitab müüja, et dekoratiivehe niklit ei sisalda, siis ehet kandes saab ikkagi tõsise nahaallergia.

«Ostsin Tasku keskuse Expressionsist ilusad Swarovski kividega kõrvarõngad. Mainisin ka klienditeenindajale, et mul on allergia ja küsisin kas ta saab kindel olla, et need ei sisalda niklit,» kirjutab üks lugeja Tarbija24 kaebusteraamatus. Saanud vastuseks, et ehted niklit ei sisalda, soetaski ta need endale.

Ööseks olid neiu kõrvad paistes ja jooksid vett. Hiljem tekkisid pähe ka kärnad, mis lugeja kirjendusel vajasid arstiabi.

Teine lugeja ostis Expressionsist viis paari kõrvarõngaid ja kaks kaelaketti. Enda sõnul uuris ta samuti müüjalt ega ehted niklit ei sisalda. Müüja lubas, et niklit ehetes ei ole.

Kõrvarõngad pani klient kõrva teatrisse. Hiljem koju jõudes olid nägu ja kael punaseid punnidega laike täis, kõrvad tulitasid, kihelesid ja ajasid vett  välja.

Expressionsi turundusjuht Monika Kivimaa ütles, et Expressionsi ehted on toodetud vastavuses Euroopa Liidu nikli direktiivile, mis limiteerib nikli kasutust ehetes. «Samuti on meie ehteid mitu korda Tarbijakaitseameti ameti poolt nikli osas testitud ning kõik on olnud vastavalt seadustele,» kinnitas Kivimaa lisades, et ehteid, mis on vastavuses Euroopa Liidu nikli direktiiviga kutsutakse niklivabaks ning need ei tohiks tarbijatele probleeme tekitada.

Allergia ei pruugi tekkida niklist

Tarbijakaitseameti kinnitusel ei ole Euroopa liidus lubatud müüa väärismetalltooteid, mis on pinnatud nikliga, kuna see võib tekitada allergilisi reaktsioone. Samuti ei tohi toote mitteväärismetallist osad sisaldada niklit.

«Siiski, vähestel inimestel, kes on üldiselt altid allergiatele, võivad ka teised metallid ehetes allergiat tekitada. Mõned inimesed on ka kurtnud, et on saanud allergia hõbeehetest,» lisas Kivimaa.

Tarbijatele, kellel on probleeme allergiatega, soovitab Expressions olla väga ettevaatlik ehete valikul. «Palume kõiki meie kliente, kelle arvates on neil esinenud allergilisi reaktsioone meie tooteid kandes, meiega kindlasti ühendust võtta,» lisas Kivimaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles