Padar pakub koduomanikele maamaksu soodustust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2007. aasta detsembris Tallinna linnavalitsuse ees toimunud maamaksu tõusu vastasel piketil olnud plakat.
2007. aasta detsembris Tallinna linnavalitsuse ees toimunud maamaksu tõusu vastasel piketil olnud plakat. Foto: Peeter Langovits.

Valimiskampaania tuhinas valitsus tahaks kaotada koduomanike maamaksu, sotsist rahandusminister Ivari Padar ei pea seda mõistlikuks.


Nii leiab Padar, et kodukrundi maamaksu vabastus kahandaks Tallinna linnavalitsuse tulu 105 miljonit krooni ja mujal Eestis veel kuni viis miljonit krooni.

Samas leidis Padar, et mõistlik koduomanik võib kohaliku omavalitsuse nõusolekul saada kuni 25-protsendise maamaksuvabastuse. Linnas oleks sellise maksuvabastuse ülempiiriks kuni 1000-ruutmeetrine krunt.

Praegu riigikogu menetluses olev valitsuserakondade fraktsioonide algatatud eelnõu pakub, et kuni 3000-ruutmeetrised linnakrundid võiks saada täieliku maamaksuvabastuse. Olukorra teeb pikantseks asjaolu, et eelnõu algataja on ka sotside parlamendifraktsioon. Nüüd leiab sotside endine esimees, et eelnõu pole mõistlik.

«Kohalikel omavalitsustel on mitmeid kohustusi, milliseid teenuseid tuleb oma elanikele pakkuda,» teatas Padar. «Maaomanikud ei saa samuti eeldada, et kohaliku omavalitsuse üksus annaks neile elamumaa maksuvabastuse, ning samaaegselt osutaks ligipääsutee korrashoiu teenust (teede ja tänavate remont, talihoole), mille puhul pakutav teenuse maht on sageli võrdeline maaomandi suurusega.»

Koduomanike maamaksu kaotamine on olnud nii IRLi kui ka Reformierakonna põhiloosung, millega loodetakse lüüa Keskerakonda Tallinna kohalikel valimistel sel sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles