Avatud elektriturg toob arveldamisse mõningad muudatused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrinäidud.
Elektrinäidud. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Eesti Energia müügi- ja teenindusdirektor Sten Argos kirjutab ettevõtte blogis, et just praegu jõuavad klientideni viimased suletud elektrituru arved ning avatud elektriturg ei too arveldusse küll palju muudatusi, kuid mõningate erinevustega tuleb siiski arvestada.

Avatud turul on arveldus igakuine

Avatud elektriturul väljastavad elektrimüüjad arveid kord kuus. Igakuine arveldus lihtsustab elektripaketi või müüja vahetamist. Ühtlasi saab klient tänu sellele näiteks börsihinnal põhinevate pakettide või üldteenuse hinna teada võimalikult varakult. Nõnda välditakse olukordi, kus klient avastab näiteks kevadel oma esimest avatud turu arvet nähes, et kolm kuud tagasi tehtud valik ei olnud tema jaoks parim.

Elektrimüüjad väljastavad arveid 1. – 12. kuupäevani

Avatud elektriturul toimub arvete koostamine kahes osas ning selle tulemusel pikeneb ka arveldusperiood. Esmalt koostame arve elektrilepingu sõlminud klientidele. Üldteenuse klientidele algab arvete koostamine aga hiljemalt 9. kuupäeval. Klientidele, kes on ühele tarbimiskohale valinud lepingu ning teisega jäänud üldteenusele, algab arvete koostamine samuti 9ndal kuupäeval.

Avatud elektriturul saavad müüjad oma klientidele elektriarved väljastada pärast seda, kui võrguettevõtted on klientide tarbimisandmed edastanud Eleringi juures asuvasse andmelattu, mis talletab infot iga kliendi elektritarbimise kohta. Võrguettevõtjatel tuleb kõikide klientide tarbimismahud edastada andmelattu hiljemalt 9. kuupäevaks, mis tähendab, et see on ühtlasi ka tagumine aeg, kui saame lõpliku ülevaate, kui palju üldteenuse kliendid möödunud kuul elektrienergiat kokku tarbisid. See on vajalik info üldteenuse marginaali arvestamiseks.

Otsekorralduslimiit võib vajada suurendamist

Kõik varasemalt sõlmitud otsekorralduslepingud kehtivad ka avatud turul. Elektrilevi võrgupiirkonna kliendid, kes on Eesti Energiaga sõlminud elektrilepingu või kes kasutavad üldteenust, saavad ka edaspidi nii elektri kui ka võrguteenuse eest tasuda oma tänase otsekorraldusega. Täiendavat otsekorralduslepingut pole tarvis sõlmida. Kuna jaanuarikuu elektriarved koostatakse juba uute hindade alusel, soovitame klientidel üle vaadata oma otsekorralduslimiidid.

Kliendid, kelle majapidamine asub Elektrilevi võrgus, kuid kes sõlmivad elektrilepingu mõne teise müüjaga, saavad tänase otsekorraldusega jätkata Elektrilevi võrguteenuse arvete tasumist.

Alla 3-euroste arvete väljastamine lükkub järgmisesse kuusse

Väljastame arveid vaid siis, kui arve summa on vähemalt 3 eurot. Kui arve summa jääb alla selle, lükkub arve väljastamine edasi, kuni 3 euro täitumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles