Importkurk kallines aastaga 70 protsenti

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgikilo hind tõusis.
Kurgikilo hind tõusis. Foto: Raigo Pajula

TNS Emori põhitoiduainete ostukorvi maksumus on 2012. aasta detsembris võrreldes 2011. aasta detsembriga 3,9 protsenti kallim. Seejuures oli kurgikilo hind 70 protsenti tõusnud.

2012. aasta detsembrikuus oli põhitoiduainete ostukorvi maksumuseks 67,45 eurot ühe inimese kohta, mis on küll 2,23 eurot ehk 2,9 protsenti vähem kui novembris. Samal ajal on see summa 2,34 eurot suurem kui detsembris 2011. Seega on TNS Emori põhitoiduainete ostukorv aastaga kallinenud 3,6 protsenti.

Võrreldes eelmise aasta detsembriga on toidukorvi valitud toodetest enim kallinenud köögi-ja puuviljad.

Näiteks on importkurgi kilo kallinenud 70,6 protsenti. Banaanikilo kallines aastaga 29 protsenti.

Oluliselt on kallinenud ka munad (26,9 protsenti) ning kodune hakkliha (14,8 protsenti). Võrreldes eelmise aastaga on enim odavnenud suhkur (5,1 protsenti) ja 2,5% piim (4.9 protsenti).

TNS Emori põhitoiduainete ostukorvi kuulub üle 50 nimetuse toiduaineid piima-, liha-, teravilja-, kalatoodete ning puu- ja köögiviljade kategooriast, lisaks kanamunad ja suhkur.

Toidukorvi koostamisel on lähtutud põhimõttest, et seal oleks esindatud põhilised tooterühmad sellise osakaaluga, nagu need on SA leibkonnauuringu andmetel tarbimises.

Toiduainete jaehinnad kogutakse 10 korda aastas 26 kauplusest Eesti suuremates linnades ja kaks korda aastas (mais ja novembris) 45 kauplusest üle Eesti. Hinnavaatlust tehakse Eesti suuremates jaekettides (Selver, Maxima, ETK erinevad jaeketid, Rimi jaeketid, Grossi Toidukaubad jne).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles