Hollandis elavad Euroopa õnnelikemad lapsed

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi koolilapsed karnevalil.
Hollandi koolilapsed karnevalil. Foto: AFP / Scanpix

Briti teadlaste värskes uuringus leitakse, et kõige õnnelikumat lapsepõlve nauditakse Hollandis ja Skandinaavias ning samas võrdluses on Eesti alaealiste olukord võrdlemisi kehv, ehkki ka mitte kõige hullem.


29 riiki reastavas tabelis jääb Eesti keskmike sekka - täpsemalt 18. kohale, kusjuures meist taha poole jäävad lisaks Lätile ja Leedule ka mitu nn vana Euroopa riiki, ka Itaalia ja Suurbritannia.

Yorki Ülikooli raport laste vaesuse vastu võitlevale tegevusgrupile (Child Poverty Action Group - CPAG) kasutas peamiselt 2006. aasta andmeid ning keskendus lastele ja teismeeas noortele, vahendas AFP.

19-aastaste ja nooremate inimeste eluolu võrdlemiseks vaadeldi veidi vähem kui pooltsada erinevat kriteeriumi, alates imikute suremusest ja ülekaalulisusest kuni reaalse vaesuse ja majutustingimusteni.

Kõigis kategooriates häid tulemusi saanud Hollandi järel pääsesid koondtabeli esikolmikusse veel Rootsi ja Norra ning neile järgnesid Island, Soome ja Taani. Sloveenia oli tabelis seitsmes, Saksamaa kaheksas, Iirimaa üheksas ja esikümne lõpetas Luksemburg.

Eesti koha puhul erinevates valdkondades tuleb täheldada, et siinsed lapsed ja noored torkavad silma väga hea haridusega, mis oli parem vaid Belgia eakaaslastel, ent tabeli lõpust leiab eestlased riskikäitumise ning majutus- ja keskkonnatingimuste osas.

Eesti noored ise ei pea end raporti andmetel samuti kuigi õnnelikuks, ehkki tunnevad end paremini kui näiteks lõunanaabrid, kes leiavad end koondtabelis üsna viimaste seast, eespool vaid Maltat.

CPAG laste heaolu ja vaesuse raport 2009

1. Holland
2. Rootsi
3. Norra
4. Island
5. Soome
6. Taani
7. Sloveenia
8. Saksamaa
9. Iirimaa
10. Luksemburg
11. Austria
12. Küpros
13. Hispaania
14. Belgia
15. Prantsusmaa
16. Tšehhi
17. Slovakkia
18. Eesti
19. Itaalia
20. Poola
21. Portugal
22. Ungari
23. Kreeka
24. Suurbritannia / Ühendkuningriik
25. Rumeenia
26. Bulgaaria
27. Läti
28. Leedu
29. Malta

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles