ITK ei plaani EMO teenuseid tasuliseks muuta

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Tallinna keskhaigla registratuur.
Ida-Tallinna keskhaigla registratuur. Foto: Mihkel Maripuu

Ida-Tallinna keskhaigla ei plaani astuda regionaalhaigla sammudes ja muuta erakorralise meditsiini osakonnas teenused tasuliseks neile, kes vältimatut arstiabi tegelikult ei vaja.

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) teatas, et erakorralise meditsiini osakonda pöörduvaid patsiente, kes tegelikult vältimatut artsiabi ei vaja, võib tulevikus oodata olukord, kus visiidi eest tuleb maksta suurusjärgus 35 kuni 40 eurot. Esialgu kehtiks muudatus vaid nina-, kurgu- ja kõrvahaiguste puhul.

«Ida-Tallinna keskhaigla juhatuse esimehe doktor Ralf Allikvee sõnul ei ole meie haiglal lähiajal plaanis muuta EMO osadele pöördujatele tasuliseks,» kinnitas Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) juhatuse assistant Gerly Okkas.

Regionaalhaigla plaanib muudatuse osas konsulteerida nii sotsiaalministeeriumi, patsientide esindusühingu, haigla nõukogu kui ka teiste koostööpartneritega. 

«Arutame PERHi juhatusega seda küsimust, sest tasuliste teenuste osutamiseks on täpsed reeglid ja piirangud seadustes,» kinnitas sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja  Heli Paluste.

2010. aastal viis riigikontroll läbi uuringu «Erakorralise meditsiini osakonda pöördunud patsientide uuring» ning juba siis viidati, et patsiendid pöörduvad haiglate erakorralise meditsiini osakonda, kuigi terviseprobleem kuulub pigem perearstide kompetentsi.

«Kindlasti ei saa võimalikku tasulise teenuse sisseviimist mõista patsientidele kehtiva omaosalustasu suurendamisena (kehtestatud ravikindlustuse seaduse muutmise seadusega), vaid tegemist oleks patsiendile täiendava tasulise teenuse osutamisega. Teenus oleks neile patsientidele, kes on pöördunud EMOsse, kuid selgub, et nad ei vaja vältimatut abi,» kinnitas regionaalhaigla juhatuse esimees Tõnis Allik. Ta rõhutas, et tegemist on patsiendile pakutava valikuvõimalusega, mitte kohustusega: «Patsiendil on sel juhul õigus valida, kas ta pöördub perearsti poole või osutatakse talle EMOs tasulist teenust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles