Mõnele pannile antakse juba eluaegne garantii

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubamaja kodumaailma peaostujuhi Ulve Gailani sõnul määrab panni eluea viis, kuidas seda hooldatakse.
Kaubamaja kodumaailma peaostujuhi Ulve Gailani sõnul määrab panni eluea viis, kuidas seda hooldatakse. Foto: Liis Treimann

Poodides on pannivalik äärmiselt kirju ning näiteks kaubamajast leiab ka eluaegse garantiiga köögiriista.

Tehnoloogiad arenevad kiiresti ja köögitarvikute arendamisel liigutakse tervisesõbralike materjalide ja energiasäästu poole. Näiteks kehtib kaubamaja kodumaailma vanemostujuhi Ulve Gailani sõnul teada-tuntud soovitus, et mida raskem on pann, seda kauem see vastu peab. Lisaks tähendab see sageli energiasäästu.

«Mida paksem on panni põhi, seda rohkem on sinna vahele pandud alumiiniumi, mis on hea soojusjuht. Pann säilitab temperatuuri ka pärast pliidi väljalülitamist,» selgitas Gailan.

Kui kaua pann küpsetamistemperatuuri hoida suudab, sõltub nii panni materjalist kui ka pliiditüübist. Malmpann hoiab ühtlast temperatuuri tõenäoliselt kõige kauem.

Ka tervislikkuse aspektist juhib edetabelit Gailani hinnangul puhtast malmist pann, mille valmistamisel ei ole kasutatud kemikaale. Õige hoolduse korral, kui malmpanni ei ole lastud rooste minna, annavad mõned tootjad, näiteks Le Creuset, oma toodangule eluaegse garantii.

Kuid lisaks sellele, et malmpann on kallis (hinnad algavad 30 eurost), on see ka raske ja seda ei saa pesta nõudepesumasinas. Gailani sõnul ei sobi malmpann kiirete tulemuste otsijatele – toidu küpsetamine malmpanniga vajab aega.

Just seepärast, et inimestel on väga kiire ja pliidi kuumusenupp keeratakse põhja, kiputakse panne läbi põletama. Selle vastu on uuematel pannidel seatud piir, millest kuumemaks need ülepea ei lähegi – näiteks 230 või 260 kraadi.

Tervisesõbralikuks peetakse ka keraamilise kattega panne, mis kannatavad edukalt kõrget kuumust ning sobivad hästi gaasi- ja induktsioonipliidile.

Pannide nakkumisvastaseks katteks kasutatakse mitut materjali: küll keraamikat, terast, titaani ja isegi teemanti.

Näiteks Šveitsi bränd Swiss Diamond on pannid katnud teemandikihiga ning on toote kvaliteedis nii kindel, et annab pannile õige hoolduse korral eluaegse garantii. Selline pann maksab sõltuvalt läbimõõdust tervelt sadakond eurot.

Gailani sõnul on keskmise panni keskmine eluiga kolm kuni viis aastat sõltuvalt sellest, kuidas panni hoitakse ja hooldatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles