Lugeja küsib: mida teha kui naabrite tõttu ei saa elektrinäitu teatada?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaugloetav arvesti.
Kaugloetav arvesti. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Korrusmaja elanik on hädas, kuna tema elektriarvesti asub naabrite vahekoridoris, aga need sõitsid ette hoiatamata  pikemale puhkusele ning ta ei saa elektrinäitu teatada.

Kui varem oli võimalik näite teatada korra kvartalis või isegi aastas, siis nüüd tuleb seda teha iga kuu, kurtis venekeelse Postimehe lugeja Kirill. Mees on mures, kuna ta naabrid sõitsid teda ettehoiatamata puhkusele ja nüüd ei pääse ta arvestile ligi. «Börsihind muutub iga kuu, kes maksab mulle kinni hinnavahe, kuna Eesti Energia võtab arvesse uued tariifi?» soovis ta teada.

«Korrusmajas on üldjuhul korteriühistud, kelle esindajal on tavapäraselt võimalus siseneda kõikidesse kortermaja üldruumidesse. See on üks võimalik lahendus, kuidas lukustatud koridorist oleks võimalik arvesti näit võtta,» rääkis Elektrilevi pressiesindaja Kaarel Kutti. Ta soovitas olukorras, kus arvestile ei ole vaba ligipääsu, naabritel leida mõistlik ja üksteisele sobiv lahendus.

«Kui arvesti näitu Elektrilevile edastada ei õnnestu, prognoosib Elektrilevi tarbitud elektrienergia koguse arvestades kliendi varasemaid tarbimiskoguseid. Prognoos viiakse vastavusse tegeliku tarbimisega, kui klient on esitanud arvesti näidud,» selgitas ta.

Kui elektriarvesti näitu ei laeku, edastab Elektrilevi Eleringi kesksesse andmelattu prognoosidel põhinevad andmed, mille alusel koostab elektrimüüja kliendile arve. Tarbimine viiakse vastavusse tegeliku tarbimisega vastavalt järgmisele laekunud arvesti näidule. «Prognoosi puhul tuleb arvestada, et järgmise kuu arvel on juba tekkinud ettemaks või tuleb täiendavalt tasuda eelmisel kuul tarbitud elektri eest,» toonitas Kutti. Ta lubas, et sellised probleemid lahenduvad järgmise nelja aasta jooksul, kui paigaldatakse kaugloetavad elektriarvestid ja klientidel kaob arvestinäitude teatamise kohustus.

Politsei- ja piirivalve pressiesindaja Helen Uldrichi sõnul ei ole olukorras, kus arvestile ligi ei pääse, politsei väljakutsumine õigustatud, kuna tegemist ei ole ohuga inimese elule ja tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles