Passiivne suitsetamine suurendab dementsuse riski

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine.
Suitsetamine. Foto: Panther Media/Scanpix

Suitsetava inimese lähedal pidevalt viibimine ja suitsutossu sisse hingamine suurendab teadlaste kinnitusel tõsiselt dementsuse riski.

Tegemist on esimese uurimusega, mis leiab seose passiivse suitsetamise ja neuroloogilise haiguse vahel, kirjutab Daily Mail. Passiivne suitsetamine tekitab ka näiteks kopsuvähki ja südamehaiguseid.

Samas siiani on olnud aga selgusetu, kas see suurendab ka dementsuse riski.

Hiinas asuva Anhui Meditsiiniülikooli ja Londoni King’s College teadlased uurisid pea 6000 inimest. Uuritavad olid pärit Hiina viiest provintsist ning vanust oli neil üle 60 aasta.

Meeskond vaatles aastate 2001 kuni 2003 jooksul, kas inimestel kujunes välja dementsuse sündroom või mitte. Samuti uuriti, kas inimesed on passiivsed suitsetajad. Uuesti vaadeldi uuritavaid aastatel 2007 ja 2008.

Kümnel protsendil uuritavatest esines dementsuse sündroom. Dementsus esines just neil, kes puutusid passiivse suitsetamisega rohkem kokku.

Hiinas tarbitakse tubakat kõige rohkem, seal on 350 miljonit suitsetajat. 2006. aastast alates on Hiina valitsus leidnud, et osa keskkondi peaksid olema suitsuvabad (haiglad, koolid, ühissõidukid ja muud avalikud paigad), aga seda ei ole laialdaselt rakendatud.

Passiivseid suitsetajaid on palju. Viimased andmed näitavad, et enam kui pooled inimesed puutuvad tubakasuitsuga igapäevaselt kokku. Hiinas on samuti kõige rohkem dementsuse all kannatavaid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles