Sihtasutus: roheline raamat alkoholikahjusid ei vähenda

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on maksumärgiga viinapudel.
Pildil on maksumärgiga viinapudel. Foto: Raigo Pajula

Sihtasutuse Terve Eesti pöördumise kohaselt ei aita sotsiaalministeeriumis valminud alkoholipoliitika roheline raamat vägijoogi pruukimisest tulenevaid probleeme vähendada.

«Leiame, et suure tõenäosusega ei õnnestu pakutud meetmetega vähendada alkoholist tingitud majanduslikku ja tervisekahju, mis pidi olema alkoholipoliitika rohelise raamatu algne mõte,» kommenteeris sihtasutuse tegevjuht Keit Fomotškin. «Enamik rohelise raamatu meetmeid väldib kindlat kõneviisi kättesaadavuse regulatsiooni osas ning soovitab vaid võimaluste kaalumist ja diskussioonide alustamist. Samas on kindlas kõneviisis toodud välja hulk tegevusi, mis ei vähenda turgu, aga soovitavad maksumaksjal võtta enda kanda alkoholitööstuse klientide kahjude vähendamine läbi harimise, sotsialiseerimise, teavitamise ja kasvatamise.»

«Tõenduspõhised lahendused alkoholi tarbimise vähendamiseks on rahvusvahelisest kogemusest üsna hästi teada ning välja toodud ka Maailma Tervishoiuorganisatsiooni vastavates dokumentides. Need on meetmed, mis reguleerivad alkoholi kättesaadavust kogu populatsioonile läbi hinnapoliitika ja müügikohtade ning -aegade piiramise. Samuti on oma efektiivsust tõendanud ravi ja nõustamine. Alkoholitööstuse turundustegevuse jätkudes senisel moel, pole realistlik, et maksumaksja poolt võimaldatud ennetuskommunikatsioon piisavalt kvaliteetne ja võrdväärselt mahukas oleks ja tooks kaasa soovitud muutusi,» sõnas Eesti Tervise Fondi esindaja Eero Merilind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles