Euroopa Parlament hääletas energiapaketi poolt

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrienergia eksport kasvas.
Elektrienergia eksport kasvas. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Täna hääletas Euroopa Parlament maagaasi ja elektrienergia siseturgu käsitlevate eelnõude ehk energiapaketi poolt, mis peaks oluliselt ühtlustama ja parandama tarbijate õigusi Euroopa Liidu energiaturul.


Euroopa Parlamendi siseturu- ja tarbijakaitsekomisjoni liikme Katrin Saksa sõnul annavad uued reeglid tarbijatele muuhulgas õigused tasuta tarnijat vahetada, õiguse lihtsale ning odavale menetlusmehhanismile tarnija ja tarbija vahel tekkinud vaidluste kiireks lahendamiseks kohtuvälisel teel, samuti peab tarbija saama infot oma õiguste kohta ettevõtete veebilehtede ja arvete kaudu.

Lepingus peab muuhulgas olema ära toodud ka informatsioon võimalike hüvitiste kohta, kui teenuse kvaliteet ei vasta kokkulepitule, näiteks kui on esitatud ebatäpne arve ja arve esitamine hilineb.

«Aga loomulikult saab see toimida ainult seal, kus see turg on ka tegelikult olemas ja sinna on veel paraku pikk tee. Seega on tarnija vahetamise puhul täna Eestis pigem tegemist teoreetilise võimalusega,» lisas eurosaadik.

Uus pakett pöörab tähelepanu ka nn energiavaesusele ehk olukorrale, kus kütte ning elektri eest maksmine mõjutab oluliselt majapidamise eelarvet. Pakett kutsub üles liikmesriike, kes seda ei ole veel teinud, koostama energiavaesusega võitlemiseks riikliku tegevuskava, et vähendada sellise olukorra all kannatavate inimeste arvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles