Välismaal tehtud kõned ja sõnumid muutuvad juulist soodsamaks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Euroopa Parlament kiitis täna heaks eelnõu, mis langetab Euroopa Liidu siseste

roaming

- ehk rändlusteenuste hindu juba selle aasta juulist.


Kokkuleppe kohaselt seatakse piirhinnad kõne, tekstisõnumi ja

dataroaming

-teenustele. Euroopa Parlamendi siseturu- ja tarbijakaitsekomisjoni liikme Katrin Saksa sõnul näitab see selgelt, et soovi korral võib Euroopa Liit väga kiiresti tegutseda tarbija õiguste ees seismisel.

Saksa sõnul muutuvad sõnumite saatmine ning telefonikõned reisidel odavamaks juba selle aasta juulist.

Uued kõnede piirhinnad on €0.43 (6,73 krooni)/minut väljahelistamise puhul ja €0.19 (2,97 krooni)/minut vastuvõetavate kõnede eest. Alates 1. juulist 2010 on need piirhinnad vastavalt vastavalt €0.39 (6,10 krooni)/minut ja €0.15 (2,35 krooni)/minut, alates 1. juulist 2011 €0.35 (5,48 krooni)/minut ja €0.11 (1,72 krooni)/minut. Alates 1. juulist 2009 on roaming-tekstisõnumite piirhinnaks 11 eurosenti ehk 1,72 krooni.

Saks selgitas, et Euroopa Komisjoni avaldatud andmete põhjal jäävad reisidel saadetavate SMSide hinnad Eesti operaatoritel vahemikku 6-40 eurosenti. «See on küll vähem kui näiteks Belgia operaatoritel, kelle hinnad on ühed kõrgemad Euroopas, jäädes vahemikku 25-80 eurosenti, aga ka need võivad tunduda kõrged arvestades sõnumi hinda operaatorile,» ütles Saks.

«Taani telekommunikatsiooni regulaatori uuringu kohaselt maksab teise riigi operaatori võrgu kasutamine SMS-teate saatmiseks kohalikule operaatorile vaid 0,008 eurot,» lisas eurosaadik.

Samuti peavad mobiilsideoperaatorid hakkama välismaal rändlusteenusena tehtud kõnesid maksustama sekundipõhiselt pärast esimest 30 sekundit ja vastuvõetud kõnesid alates esimesest sekundist. Praegu maksavad tarbijad umbes 20 protsenti rohkem sellest kõneajast, mida nad tegelikult kõnet tehes või vastu võttes tarbivad.

Selleks, et vältida šokeerivalt suuri arveid, võivad kliendid alates 1. märtsist 2010 tasuta seada ka rändluskõnede piirmäära. Kui inimesed ei ole seda piirmäära valinud, siis seatakse see automaatselt alates 2010. aasta 1. juulist 50 eurole (782,33 krooni).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles