Lugeja küsib: kas hotellitöötaja ei või paarikski minutiks istuda?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikk aega jalgadel seismine on väsitav.
Pikk aega jalgadel seismine on väsitav. Foto: SCANPIX

«Töötan hotellis teenindajana ja vahetused on 12 tundi pikad, seda nii öösel kui päeval. Päevasel ajal ehk kella 8-st kella 17-ni, mil ülemused majas, ei tohi me istuda. Peame seisma leti taga ka siis, kui pole ühtegi klienti liikumas.  Kas on õige, et tunni jooksul ei tohi ma kasvõi kaheks minutiks istuda?» soovib üks lugeja teada.

Vastab tööohutuse spetsialist Kristi Jõeorg ettevõttest Riskianalüüs OÜ.

Vastavalt töötervishoiu ja tööohutuse seadusele peab  suure füüsilise või vaimse töökoormuse, pikaajalises sundasendis töötamise või monotoonse töö puhul tööandja võimaldama tööpäeva või töövahetuse jooksul töötajale tööaja hulka arvatavad vaheajad.

Vastavalt seaduse punktile on Teil ohutegurina esindatud füüsiline töökoormus ja sundasendis töötamine, seismise näol. Kui päeva vältel tuleb seista, siis tööandja peab võimaldama puhkepause keha taastamiseks ja ülekoormuse vältimiseks.
Müügil on ka sellised nõjatoolid, mis võimaldavad töötajal toetuda toolile ja selle abil jalgu puhata aga seejuures ei ole töötaja nö täiesti istuvas asendis.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles