Rõivas: üle viie euro EMO visiidi eest küsida ei saa

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaalminister Taavi Rõivas ütles, et haiglal on erakorralisse meditsiini osakonda pöörduvalt patsiendilt õigus võtta maksimaalselt 5-eurost visiiditasu. Kui aga haigla leiab, et patsiendil ei ole erakorralist abi vaja, aga patsient seda siiski nõuab, on haiglal õigus pakkuda tasulist arstiabi.

Sotsiaalminister Taavi Rõivas külastas täna Põhja-Eesti Regionaalhaiglat (PERH), kus tuli haigla juhatusega jutuks erakorralise meditsiini osakonda (EMO) pöördumiste suur arv.

Jutuks tuli PERHi eelmisel nädalal välja käidud plaan küsida erakorralise meditsiini osakonda pöörduvatelt patsientidelt, kes tegelikult vältimatut artsiabi ei vaja, arstiabi eest 35 kuni 40 eurot (esialgu kehtiks muudatus vaid nina-, kurgu- ja kõrvahaiguste puhul).

Rõivas: osa EMOsid juba pakuvad tasulisi teenuseid

Erakorralise abi eest on haiglal õigus patsiendilt võtta maksimaalselt 5-eurost visiiditasu ehk üle selle EMO visiidi eest küsida ei saa.

«Erakorralises meditsiinis kehtib nüüd ja edaspidi seadusega paika pandud visiiditasu piirmäär ja üle selle visiiditasu küsida ei saa. Seda ei ole ka erakorralise meditsiini osakonnad soovinud,» rääkis Rõivas Postimehele.

Kui aga EMO triaaži-õde ja arst otsustavad, et pöörduja probleem ei ole erakorraline, siis võib patsiendil paluda pöörduda perearsti poole. Samuti võib patsiendile pakkuda tasulist eriarsti vastuvõtu võimalust.

«Kui tervishoiuasutus soovib lisaks tavapärastele teenustele pakkuda täiendavaid lisateenuseid tasulisena, siis see võimalus on teatud juhtudel olemas,» kinnitas Rõivas.

«Ma tean, et Eestis on erakorralisi meditsiini osakondi, kus selliseid võimalusi on loodud. Antud juhul PERHis juhtkonnaga rääkides jõudsime tõdemusele, et seda peaks haigla nõukogu arutama, kas vajadust täiendava tasulise teenuse järgi on või ei ole,» lisas sotsiaalminister, kelle  kinnitusel ei tohiks aga avalikkusele jääda muljet justkui tõuseks erakorralise arstiabi tasu.

Perearstid ei suuna ilmaaegu EMO-sse

Kui inimene ei oska hinnata, kas tema tervisemure vajab erakorralist abi või mitte, tuleks konsulteerida Rõivase kinnitusel ikkagi perearstiga. Vajadusel helistada ka üleriigilisel perearsti nõuandetelefonil 1220, millele saab helistada ööpäevaringselt.

«On öeldud, et ka perearstid suunavad inimesi ilma põhjuseta EMO-sse. PERHis see väide kinnitust ei leidnud. Need, kes EMOsse ilma erakorralise arstiabi vajaduseta tulevad, võtavad valdavalt otsuse vastu omal initsiatiivil,» kinnitas Rõivas.

Kas edaspidi tuleb siis arvestada sellega, et visiiditasu ära makstes võib tekkida võimalus, kus inimesele öeldakse, et EMO ei peagi teda aitama?

«Ma arvan, et teema on saanud nii palju avalikkuse tähelepanu, et inimeste teadlikkus tõuseb. Ainuüksi see, et teemat kajastatakse, leevendab EMO järjekordi,» vastas Rõivas.

«Ka praegune ravikindlustuse seadus näeb ette, et kui inimesel ei ole eriarsti juurde pöördumiseks perearsti saatekirja, siis tuleb tal eriarsti külastusega kaasnevad kulud täies mahus ise kinni maksta,» ütles PERHi juhatuse esimees Tõnis Allik.

Allik lisas, et kui vaadata PERHi erakorralise meditsiini osakonda pöördujate statistikat, siis on väga palju näiteks selliseid EMOsse pöördumisi, kus mureks on nohu või muud kõrva-nina-kurguhaigused sh nt kõrvavaik.

«Need on sellised näited terviseprobleemidest, kus abi saaks valdavalt väga edukalt perearsti juurest. EMOs tekitavad aga sellised pöördumised suure koormuse just kõrva-nina-kurguarstile, mistõttu olemegi kaalunud selle eriala puhul tasulise eriarsti vastuvõtu võimaluse pakkumist,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles