Mõned kassikrõbinad võivad põhjustada loomale tervisehäda

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassitoitu peab oskama valida.
Kassitoitu peab oskama valida. Foto: Toomas Huik

Loomaarstid kinnitavad, et ka kassitoidumaailmas kehtib reegel, et odavat ja väga head asja olemas ei ole. Valesti valitud kassitoit võib osale kassidest põhjustada allergiaid ning aidata steriliseeritud ja kastreeritud kasside puhul kaasa põiekivide tekkimisele.

«Ei saa väita, et poetoit loomale kahjulik on,» tõdeb Saue loomakliiniku arst Raimond Strastin. «Küll on olnud supermarketi toiduga toidetud patsiente, nähtudeks erinevaid nahahädasid ja allergiaid. Pärast toidu vahetust on haigusnähud kadunud.» Tohtri sõnul kehtib reegel, et odavat ja väga head asja pole olemas, ka loomatoidu puhul.

Ohutuli peaks süttima aga väga värvilise kassitoidu peale. Säilitusained on kuivtoidus paratamatud. «Säilivuse pikendamiseks on vaja säilitusaineid lisada, vastasel juhul ei saaks kuivtoitu pikalt säilitada,» ütles Strastin. «Eks värvaineid on ka näha olnud, eriti supermarketis müüdavate odavamate kassitoitude puhul.»

Põiekivid nuhtluseks

Mõne kassi puhul võib kuivtoidu söömine aidata kaasa aga vaeva põhjustavate põiekivide tekkele. «Osaliselt on see tingitud kassi ainevahetusest ja osaliselt krõbinatest, mida kass sööb,» kinnitas Jüri loomakliiniku veterinaar Helena Trus.

Põiekivide korral käitub kass sarnaselt põiepõletiku käes kannatava inimesega – kass käib tihti liivakastis, ilma et ta seal midagi teeks, ja kräunub urineerimisel.

Isastel kassidel on oht, et kuseteed ummistuvad, mille tagajärjeks võib olla põierebend ja surm.

Põiekivide tekke oht on eriti suur kastreeritud ja steriliseeritud kassidel, samuti rasvunud kassidel, kes ei armasta liikuda – neile tuleb anda spetsiaalset toitu, mis sisaldab uriini happeliseks tegevaid aineid.

«Kui kassil on kõht kinni või spetsiifiline tervisehäda, mis kõhukinnisuse tingib, on konserv toiduna parem lahendus,» kinnitas Trus.

Loomapidaja võib märgata, et konservi või näiteks kala ja hapukoort sööks kass krõbinatest isukamaltki. Tegelikult toidavad krõbinad lihtsalt paremini, kuna paisuvad – seega saab kassil kõht varem täis.

«Kassi elu võiks huvitavamaks muuta, anda näiteks vahelduseks toidupalle, et nad söögi kättesaamiseks vaeva näeksid, või peita krõbinaid diivani taha,» õpetas Trus.

Suur osa kassidest võib aga kogu elu rahus vaid kuivtoitu süüa. «Kui kassile maitseb ja sobib konkreetne toit, siis vahelduse mõttes seda vahetama ei pea, kuna kass saab toitained üldjuhul kätte,» selgitas Trus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles