Nahavähki diagnoosivaid mobiilirakendusi ei saa usaldada

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnimärk.
Sünnimärk. Foto: Andres Treial/Õhtuleht

Arstid hoiatavad, et nutitelefonide rakendused, mis diagnoosivad, kas moodustis nahal võib olla vähk või mitte, eksivad sageli.

Nutitelefonide rakendusi on meditsiiniliste probleemide jaoks üha rohkem leiutatud, kirjutab The Telegraph.  Samas leidsid teadlased, et rakendused, mis kontrollivad, kas moodustis nahal võib olla murettekitav või mitte, ei ole usaldusväärsed.

Pittsburghi ülikooli teadlased uurisid nelja erinevat rakendust, mis analüüsivad naha haiguskollet ja annavad sellele iseloomustuseks kas melanoom, problemaatiline, väikse riskiga või healoomuline kolle.

Kolm rakendust neljast ei kaasanud hinnangu andmisel otseselt arsti, vaid kasutasid automatiseeritud programme.

Pittsburgi ülikooli teadlased leidsid, et kolm rakendust liigitasid üle 30 protsendi melanoomidest moodustisteks, «mille pärast pole vaja muret tunda».

Teadlased analüüsisid 188 fotot, mida mobiilirakendused olid hinnanud. Nendest 60 juhul oli tegemist melanoomiga, 128 moodustist olid healoomulised.

Rakendus, mis saadab foto nahaarstile analüüsimiseks, andis kõige täpsemaid vastuseid ja melanoom tuvastati 98 protsendil juhtudest.

Kolme rakenduse puhul, kus nahaarsti ei kasutatud, ennustas kõige paremini rakendus, mis 60-st vähijuhust jättis tuvastamata 18.

Uurimistulemused avaldati väljaandes Journal of the American Medical Association Dermatology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles