Teadur: siseruumide temperatuur ei tohiks ületada 23 kraadi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radiaator.
Radiaator. Foto: Liis Treimann

Tallinna Tehnikaülikooli soojustehnika instituudi teadur Ülo Kase sõnul oleks mõistlik kütta nii, et siseõhu temperatuur ei ületaks 23 kraadi, sest liiga kõrge õhutemperatuur teeb uimaseks, alaneb töövõime, kodus leiduvatest sünteetilistest materjalidest eritub kahjulikke aure ja kulub rohkem raha küttele.

«Kütteseadmete ülekütmisel satub ohtu nende konstruktsioonimaterjal, näiteks võivad ahjudesse tekkida praod ning seadme eluiga sagedase ülekütmise tagajärjel võib kordades lüheneda,» selgitas Kask.

Alakütmise esmane puudus on Kase sõnul muidugi see, et inimestel on neis ruumides jahe ja ebamugav olla, kuid varjatum on asjaolu, et selliste ruumide seintes võib tekkida kastepunkt (eriti renoveerimata ja ebapiisava soojustusega hoonetes), mille juures õhus olev veeaur kondenseerub.

«Tagajärjeks võib olla puitkonstruktsioonide aeglane mädanemine, metallkonstruktsioonide korrodeerumine ja nähtava ilminguna hallitus. Viimane on paljude tervisehädade põhjustaja,» kirjeldas Kask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles