Külma kohvi ei tasu soojendada

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahtunud kohvi soojendamine selle maitset ei paranda.
Jahtunud kohvi soojendamine selle maitset ei paranda. Foto: SCANPIX

Mõnel  inimesel on komme võtta kohviautomaadikannu põhja jäänud jook ning see mikrolaineahjus üles soojendada. Sel ei ole mõtet, vähemalt mitte siis, kui jooja soovib nautida sametist maitset.

Kohvi hea lõhn tekib röstimise tulemusena, kirjutab YLE. Kohviaroom moodustab terviku sadadest lõhna- ja maitseainetest. Kohvi jahtumisel ja vedeliku aurustudes maitse muutub ja selle kvaliteet halveneb. Mikrolaineahjus soojendamine kohvi enam ei päästa.

«Ei, see ohtlik ei ole, kuid joogi maitse kannatab,» kinnitas kohvitootjate ühingu esindaja Marleena Tanhuanpää.

Rahvasuus elab visa veendumus, et kohvisse koguneb parkhape, kui jook seisma jääb, kuid Tanhuanpää lükkab selle väite ümber.  Ekspertide sõnul jahutamisel ja soojendamisel ei teki uusi happeid. Parkaineks peetav hape on tanniin ja seda kohvis ei leidu.

Kohvi peabki nautima värskelt, seismist kannatab see halvasti. Juba pool tundi pärast keetmist hakkab joogi maitse halvenema. Kohv säilib kõige paremini termoses ja seda mõne tunni jooksul. Parim on loota oma maitsemeelele.

Kui külma kohvi ei tasu soojendada, siis ei ole mõtet seda ka külmana juua, vähemalt mitte ilu pärast, nagu väidab soome kõnekäänd.

«Kahjuks ei ole selle (ilusaks tegemise kohta) kohta teaduslikku tõestust, aga on uskumus, et külm kohv teeb kauniks. See oleks küll väga soodne viis kauniduse hoidmiseks,» naerab Marleena Tanhuanpää.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles