Tõsteseadmete kasutamisel eiratakse enamasti ohutusnõudeid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõstukiga töötamisel tuleb järgida ohutusnõudeid.
Tõstukiga töötamisel tuleb järgida ohutusnõudeid. Foto: Meelis Meibaum/Virumaa Teataja

Tööinspektsiooni tehtud kontrollid näitasid, et enamikes ettevõtetes eirati tõsteseadmete kasutamisel ohutusreegleid.

Mullu käis Lääne inspektsioon 58 ettevõttes kontrollimas tõstetööde ohutust ning tõsiseid rikkumisi 54-s ettevõttes, teatas tööinspektsiooni Lääne osakond. Kontrolli käigus anti 134 korral suulisi soovitusi, 61 rikkumist fikseeriti kontrollaktides ning 39 rikkumise kohta vormistati ettekirjutused. Põhilisteks eksimusteks oli, et tõsteseadmete perioodiline kontroll või kontroll enne kasutuselevõttu oli tegemata.

«Pahatihti arvatakse, et tõsteseadmele on tehtud perioodiline kontroll, kui teenusepakkuja on tõsteseadmel õlisid vahetamas käinud. Teenusepakkujaga vesteldes selgus, et tema pakub seda teenust, mida temalt tellitakse – kui õlide vahetus, siis tehakse õlide vahetust, kui tellitakse ülevaatus, siis tehakse ülevaatus. Sageli aga ülevaatust ei tellita,» rääkis tööinspektor Rein Nelis.

Korraldamata olid tõsteseadmete kasutajatele juhendamine ja väljaõpening puudusid tõsteseadmete ohutusjuhendid. Selliseid rikkumisi esines ka renditud tõsteseadmete kasutamise puhul.   Tõsteseadmed olid katki või ei vastanud nõuetele, näiteks sildkraana juhtimispuldi korpus oli katki, sama juhtpuldi kaabel katki, tõsteseadme hädaseiskamisnupp katki, sildkraana tõste lõpplüliti ei tööta, juhtnuppude märgistus kulunud, võõrkeelsed kirjed juhtnuppudel jne.

 Keelav märgistus puudus inimeste tõstmiseks mitteettenähtud tõsteseadmetel. Töötajad ei kasutanud isikukaitsevahendeid ohtlikul tõstetööl. Näiteks kraana noole töötsoonis töötav tööline ei kandnud kaitsekiivrit  ja tõsteseadmega töötaval töötajal ei olnud turvajalanõusid.

Probleeme oli tõstmise abivahenditega - puudusid tõstekonksude lukustid, linttropid olid katkised, kett-troppidel puudus märgistus oluliste tehniliste näitajate (sh nimitõstevõime) kohta.   Tõsteseadmetel puudus silt nimitõstevõime kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles