Tootjahindade kasvu veavad toiduained ja kemikaalid

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodukeemia.
Kodukeemia. Foto: Toomas Huik / Postimees

Statistikaameti andmetel iseloomustas suurem hinnatõus tööstusharude lõikes detsembris jätkuvalt toiduainetööstust ja keemiatööstust.

Toiduainetööstuses tõusid aastaga hinnad vastavalt 5,2 protsenti ja keemiatööstuses 6,5 protsenti ning kummi- ja plasttoodete tootmises 5,1 protsenti.

Statistikaameti andmetel langesid detsembris tootjahinnad töötlevas tööstuses novembriga võrreldes keskmiselt 0,1 protsenti, kuid aasta varasemast perioodist olid hinnad kaks protsenti kõrgemad. Töötleva tööstuse tootjahinnad püsisid 2012. aasta teisel poolaastal stabiilsetena.

Kuigi keskmisega võrreldes oli toiduainete tootmises hinnatõus endiselt pigem kiire, siis enamikus alamharudes hinnakasv aeglustus. Hindu vedas toodangu kallinemine piimatööstuses, kus alates maikuust on kokkuostuhinnad kerkinud ning tootjahinnad jõudnud ajalooliste tippude lähedale.

Lisaks jätkas kallinemist ka puidutööstuse toodang, kus hinnad tõusid aastaga 2,4 protsenti. Ühest küljest sunnib nii kallinev tooraine kui energia hindu tõstma, kuid teisalt on nõudlus küllaltki hästi püsinud ning sektori konkurentsivõime on võrdlemisi hea.

Ekspordi- ja impordihindade langust on mõjutanud ühelt poolt toormehindade langus maailmaturul, teisalt ei võimalda praegune üleilmse majanduse madalseis tootjatel ja eksportööridel oma kaupade hindu tõsta.

Detsembris olid aastases võrdluses kõrgeima kasvuga endiselt põllumajandussaaduste ekspordihinnad, mis eelmise aasta viimase kvartali kuudel näitasid võrdset 14 protsendilist tõusu. Samas on selle aasta jaanuaris aastatagune võrdlusbaas mullusest juba oluliselt kõrgem ning kasvutempo võib hakata aeglustuma. Suurima langusega oli detsembris jätkuvalt palgi väljaveohind, mis on püsinud viimastel kuudel kümnendiku piires, ent kuises võrdluses oli väike tõus.

Impordihindu enim mõjutanud naftasaaduste aastane hinnakasv detsembris kiirenes küll kolme protsendini, kuid novembriga võrreldes nende sisseveohinnad kahanesid kaks protsenti. Samas ei ole ühegi kaubagrupi sisseveohinnad näidanud aastaga olulist langust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles