Hiinlased petavad eBays heauskseid ostjaid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
eBay logo firma USAs asuva peakontori ees.
eBay logo firma USAs asuva peakontori ees. Foto: AP/Scanpix

Venekeelse Postimehe lugeja väitel tegutseb tuntud müügikeskkonnas eBay ka pettureid, kes heausksetelt raha vastu võtavad, aga lubatud kaupa ei saada.

«Tahan rääkida loo eBay pettusest või kelmusest, kuidas kellelegi meeldib öelda. Skeem on lihtne, ma ütleksin isegi triviaalne, kuid toimib tõrgeteta juba aastaid. See põhineb inimeste soovil saada asju niisama ja tõestab väljendit, et tasuta juustu saavad vaid hiired,» rääkis venekeelse Postimehe lugeja Roman.

Mehe sõnul on elektrooniliste kaupade, eriti Hiinast pärit asjade, hinnad langenud ja müüjate vahel on terav konkurents. «Igaüks neist tahab müüa oma kaupa kiiresti  ja saada seejuures maksimaalset kasumit, müües madalaima võimaliku hinnaga. Selle tulemusena hind väheneb pea iga päev. Nähes nii odavat hinda, tahame osta võimalikult kiiresti, sest me arvame, et seal on teine ostja, kes jõuab meist ette,» rääkis mees.

Petta saanud ostja sõnul toimib süsteem nii, et keegi halbade kavatsustega Hiina kodanik, kes on saanud osta endale hea mainega müüja konto, paiskab müügile odava hinnaga kauba. Päeva või paari jooksul müüb heausksetele ostjatele kauba maha, aga seejärel paneb konto kinni ja kaob saadud rahaga.

Roman  soovitab ostjatel kohe raha mitte üle kanda ja ainult teavitada ostusoovist. «Ainult siis on võimalik vältida sama saatust, mis mind hiljuti tabas. Olen võtnud ühendust klienditeenindusega ja loodan, et minu probleem lahendatakse lähiajal,» lisas ta.

EBay Aasia-Vaikse ookeani piirkonna pressiesindaja Daniel Feiler kinnitas, et kontode ostmine ja müümine on keelatud. Feileri sõnul enamiku tehingutega  eBays probleeme ei ole. Ta soovitas ostjatel enne ostu tegemist uurida müüja ja kauba andmeid.

«Nad saavad eBay keskkonnas uurida müüja tausta, uurida tema reitingut, lugeda kommentaare – võtta temaga ühendust. EBay lehel on ostjate kaitsmiseks programm – nendeks vähesteks puhkudeks, mis võivad ette tulla,» teatas eBay esindaja.

Ta soovitas teha sisseoste PayPaliga, kuna see süsteem ei avalikusta isiklikku rahalist teavet. «Ka PayPalil on ostja kaitse programm,» kinnitas Feiler.

«Kui ostja leiab, et ta on sattunud pettuse ohvriks, tuleks tal ühendust võtta politseiga ja eBay klienditeenindusega,» soovitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles