Eesti kurdid lapsed saavad heade inimeste abil kuuljaks

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reporter.ee

Haigekassa ja head inimesed aitavad soetada kurtidele lastele implantaadi, mis lapse kolju sisse opereeritakse ja tänu millele kurdist lapsest kuulja saab.

Implantaat on kõrgtehnoloogiline seadeldis, mis opereeritakse kogu eluks. Seetõttu on tähtis just kõige kaasaegsema mudeli paigaldamine, vahendas Reporter.ee videolõik.

Kuigi selline operatsioon on koos seadmete, uuringute ja rehabilitatsiooniga väga kallis, ei jää Eestis asi siiski raha taha.

«Selleks ongi loodud MTÜ Audiere, mis on Tartu Ülikooli kõrvakliiniku toetusfond,» rääkis MTÜ Audiere juhatuse liige Sirle Karu. «Me olemegi keskendunud just väikeste kurtide laste toetamisele. Haigekassal on oma piirhind, ta maksab ligi 300 000 krooni ja puudujääva summa, mis on 40 000 krooni lapse kohta, tasume meie.»

Audiere liikmed tegutsevad tasuta oma pere ja töö kõrvalt. Siiani on ühing toetanud lapsi umbes ühe miljoni krooni ulatuses. Abivajajaid on palju ja raha saadakse põhiliselt heategevusürituste kaudu.

Implantaadi saanud Ellen rääkis uudistesaatele, et on selle aparaadiga juba nii ära harjunud, et ei pane seda enam tähelegi.

«Ma arvan, et praegu on mul ikka parem elu ja kui mul poleks seda implantaati, siis ma elaksin mujal ja käiksin mõnes teises koolis,» rääkis Ellen. «Ma arvan, et mu elu oleks üldse teistsugune.»

Elleni ema Epu sõnul on sõeluuringute programm Eestis väga hästi käivitunud.

«See on niivõrd hästi käivitunud, et sisuliselt kõik Eesti vastsündinud uuritakse, testitakse kuulmise osas üle,» rääkis Epp Müil. «See kuulmise probleem selgub nii vara, et Eesti implantaadiprogramm on võtnud endale eesmärgiks, et kurdid lapsed saavad juba aasta-pooleteiseselt implantaadi. See on tõeliselt hea stardipositsioon nendele väikestele kurtidele lastele.»

Umbes iga tuhandes laps Eestis sünnib kurdina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles