Taimetoitlane saab 11 euroga pool nädalat pere toidetud

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandra Vungi.
Sandra Vungi. Foto: Erakogu

Taimetoitlane Sandra Vungi pani kirja kolme päeva jooksul valmistatud toidud perele, kus on neli inimest. Toiduainetele kulus tal 11,58 eurot, mis ühe inimese kohta teeb 0,965 eurot päevas.

Taimetoitlane Sandra Vungi, kes korraldab ka kokanduskoolitusi tunnistab, et külastab ökopoode suhteliselt harva, kuna elab maal, kus mahepoode ligi ei ole.

 «Samuti on maal elaval inimesel võimalus kasvatada oma aia ande – eriti ökoloogiline ja soodne variant,» lisas Vungi. Lisaks on tema jaoks määrav ka hind.

«Ökopoe kaubad on tihti vähemalt kolm korda kallimad ning mina eelistan üsnagi soodsat toidukorvi,» rääkis Vungi, kes jälgib hoolega ka tavapoodides kilohindasid. Ta on aja jooksul erinevaid toiduaineid katsetades välja valinud parimad hinna- ja kvaliteedisuhtega tooted, mida võib kohe julgelt poodi toidukorvi tõsta.

«Mulle meeldib olla säästlik, aga samas ka hästi ja mitmekesiselt süüa. Eriti hea, kui saab näiteks järelejäänud toitu kasutada uue toidu valmistamisel. Hea näitena on hommikusöögist järelejäänud viljapudru kasutamine õhtustel taimsete pihvide valmistamisel,» rääkis Vungi.

Ta tõi välja, et puder on hea siduja ning kui sinna lisada veel maitseained ja võimalusel ka valgurikkaid ube ja natuke jahu, on tulemuseks uus ja maitsev toidupoolis. «Ühesõnaga sellised arukad sobitamised, nipitamised ja väljakutsed soodsalt aga samas maitsvalt ja toitvalt kokata mulle meeldivad.»

Tavalisest toidupoest ei osta taimetoitlane aga vahakihiga läikima löödud kirsse ja mõningaid puuvilju. «Pigem söön kuni viimase võimaluseni koduõunu ja külmutatud marju-moose või ostan siis vahel mõne banaani.»

Linna sattudes varub ta ökopoest kindlaid tooteid, mida tavalisest toidupoest üldjuhul ei saa – pärmihelbeid, agar-agarit (taimne vetikapõhine alternatiiv želatiinile), taimset koort või sojatooteid.

Tarbija24 palvel tõi Sandra Vungi välja oma pere (neli inimest) kolme päeva menüü ja pani ka kirja, kui palju tal toiduainete peale kulus (toiduained on testis ostetud Maximast).

Esimene päev:

Hommikusöök: kaerahelbepuder (keedan veega ja kui olen pudru taldrikule tõstnud, siis valan natukese sojakastmega üle)

Lõunasöök: tomatine vürtsikas läätsesupp

Õhtusöök: keedukartulid sibula-tomati-jahukastme ja oa-kaerapihvidega (pihvides kasutan ära hommikust järelejäänud pudru)

Teine päev:

Hommikusöök: pannkoogid õunamoosiga (moos on kodune ja pannkoogid küpsetan tavaliselt jahust, veest ja küpsetuspulbrist, saavad väga maitsvad)

Lõunasöök: kartuli-baklažaani-tomati panniroog (siin roas kasutan ära eilsest õhtust järelejäänud keedukartuleid)

Õhtusöök: tatrapuder seenekastmega

Kolmas päev:

Hommikusöök: leivad hernepasteedi ja marineeritud kurgiga (kurk on kodune)

Lõunasöök: oapilaff ehk nagu klassikaline riisipilaff, aga liha asemel valgurikas uba

Õhtusöök: värske pasta (isetehtud pastatainast) küüslaugu-õlikastmega

Toiduainete maksumus Maximast ostetuna

kaerahelbed 0,58

sojakaste 0,61

tomatimahl 0,57

läätsed 0,99

sibulad 0,30

valged oad 0,44

punased oad 0,49

tomat 0,22

jahu 0,87

baklažaan umbes 1,6

purustatud tomatid 0,72

tatar 0,99

šampinjonid umbes 1

kollased herned 0,58

leib 0,59

riis 0,75

küüslauk 0,28

kartul ja erinevad maitseained oli kodus olemas

Kokku on maksumus 11,58 eurot, mis teeb 3,86 päevas ning ühe inimese kohta 0,965 eurot päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles