Süütematerjalide katse võitis süütepeerg

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süütekuubik
Süütekuubik Foto: Liis Velsker

Esimese hooga näib süütepeerg üsna tavalise puulaastuna, mille tule süütamise võimes on põhjust kahelda. Ent peerg on tõepoolest imeõhuke ja seda saab kerge vaevaga pooleks murda. Lükates süütepeeru küttepuid täis ahju ja tikust süüdates ei näi algus paljutõotav, süütepeerg võtab aeglaselt tuld ja lubatud 13 sekundi asemel kulub mitu minutit. Ent süütepeerg põleb kaua ja viie minutiga on ta suutnud süüdata kõik ümbritsevad puud.

Süütepeerg

Plussid: loodussõbralik (valmistatud lehtpuust ja pole immutatud), mugav kasutada, ei aja tahma, ei lõhna, ei pillu tükke ahjust välja, suudab süüdata terve ahjutäie puid ühe tikutõmbega. Põleb intensiivselt ja tuli levib puudele.

Miinused: ei sütti suure leegiga, vajab leegi tekkimiseks rohkem aega.

Hind: 3,5 eurot. Kogus: 60–70 süütepeergu (üheks korraks üks).

Süüteroos

Plussid: süttib süütepeerust kiiremini, kuid tablettidest ja kuubikutest pisut aeglasemalt. Süttib küllaltki suure leegiga, põleb 8–9 minutit. Rasv tilgub ja valgub küttepuudele edasi ning tuli liigub seetõttu edukalt ümbritsevatele puudele. Küttepuud õnnestus põlema saada ühe süüteroosi ja ühe tikutõmbega.

Miinused: valmistamine nõuab oskust ja aega.

Hind sõltub valmistajast.

Süütekuubik

Plussid: süttib kohe ja suure leegiga. Põleb kaua (8–10 minutit) ja on loodussõbralik: valmistatud männisaepurust ja taimeõlist. Ökoloogilised süütekuubikud on küllaltki taskukohased.

Miinused: eritab iseloomulikku lõhna, mis võib olla ebameeldiv. Tuli pole nii intensiivne kui süütepeerul, ei levi nii edukalt ja seetõttu võib kuluda mitu kuubikut ja rohkem aega, enne kui puud süttivad.

Hind: 1,03 eurot. Kogus: 28 kuubikut (üheks korraks 1–3).

Süütetablett

Plussid: väga kiire süttimisega (võib olla lausa ohtlik), põleb üle viie minuti.

Miinused: tablett võib puudelt alla kukkuda ja pillub ahjuesisele põlevaid tükke. Tunda on väga tugevat ja ebameeldivat kemikaali haisu. Vajab lisaks muud süütematerjali, näiteks paberit. Puud ei pruugi paari tabletiga veel täielikult süttida.

Hind: 1,73 eurot. Kogus: 32 tabletti (üheks korraks 1–2).

Ajalehepaber

Plussid: paber süttib kerge vaevaga.

Miinused: põleb väga kiirelt ära, ei suuda leeki hoida ega seetõttu puid süüdata. Ajab palju tahma. Kasutama peab palju materjali ning küttepuude süütamisele kulub kõvasti aega. Tõhusam on kasutada koos õhukeste puulaastudega, sest jämedaid küttepuid on paberiga väga raske süüdata.

Ajalehepaberit koguneb koju  ajalehti tellides, aga ositi kõlbab põletada ka postkasti toodud reklaam (paks ja läikiv ei sobi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles