Villast sokki Gore-tex talvesaapasse ei soovitata

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villased sokid.
Villased sokid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Paljudele vanematele tuleb üllatusena, et laste talvesaapasse enam tavaline villane sokk ei sobi, sest spetsialistide sõnul kogub villane sokk endasse niiskust ja teeb jalad märjaks.

Matkaspordi spetsialist Eda Kallast rõhutas, et kui jalg saab soki sees märjaks, hakkab see ka kiiremini külmetama. «Termosokk ei kogu niiskust endasse, vaid juhib selle soki välispinnale,» õpetas ta. «Need sokid, mida meie müüme, on kõik vähemalt kahekihilised,» selgitas spetsialist ja lisas, et külmaga toimib niiskuse väljutamine aeglasemalt.

Spetsialistide sõnul on termosokkidel villaste ja puuvillaste sokkide ees kaks olulist eelist: nad hoiavad jala kuivana ja õhu saapas soojana.

«Pakume Hispaania tootja Lorpeni termosokke ja need sisaldavad Thermolite kiudu,» rääkis  Kallast. «Thermolite on tehniline õõnes kiud. Tal on sees õõneskanalid, kuhu sisse jääb õhk, ja tavaliselt hoiab õhk sooja. Samas juhib kiud ka niiskust jalast eemale.»

Kaubamaja ostujuhi Gethe Reinvaldi sõnul sobib seesuguseid spetsiaalseid termosokke kanda hästi näiteks Gore-tex-jalatsites ja lastesaabastes, mis n-ö hingavad. «Kuna Gore-texi membraan saapas lubab niiskusel saapast väljuda, tuleks kanda õigeid sokke, et ei kaoks ära jalatsite «hingav» efekt,» märkis Reinvald. «Kui sokk ei hinga, siis ei ole kasu ka saapa heast materjalist.»

All Shoestores OÜ kliendisuhete juhi Reili Nõupuu sõnul on Gore-texi «hingav» omadus saavutatud järgmiselt: ühel membraani ruutsentimeetril on 1,4 miljardit mikroskoopilist poori, mis on 20 000 korda väiksemad kui veemolekul ja 700 korda suuremad kui õhumolekul.

Gore-tex-jalatsitega kandmiseks on Reinvaldi sõnul kõige halvemad puuvillased sokid. «Puuvillased sokid ei lase jalal hingata, kuna imavad ja koguvad niiskuse endasse ega anna niiskust edasi. Seetõttu võivad higistavad jalad puuvilla- ja ka villasokkides niisked olla.»

Reinvaldi hinnangul sobivad lastesaabastesse üldiselt kõik sünteetilisest kiust, segakiust või spetsiaalsest villasegust sokid. Sünteetilised kiud imavad niiskust halvasti, mistõttu liigub niiskus välja ja jalgadel on parem tunne. Erinevad tootjad pakuvad mõnikord ka spetsiaalseid brändisokke, mis on mõeldud Gore-tex-jalatsile.

Kaubamajas spetsiaalselt Gore-tex-jalatsile mõeldud termosokke müügil pole, kuna nende hind on tehniliste materjalide tõttu väga kallis. «Kuna meie oleme püüdnud oma valikut hoida kliendile hinna poolest maitsvamana, siis me ei ole väga palju spetsiaalsete termosokkide teed läinud,» kommenteeris kaubamaja ostujuht Ly Terasmees. «Spordipoe tüüpi sokid oleksid meil hakanud maksma keskmiselt 25 eurot ja see on kliendi jaoks selgelt liiga palju.»

Matkaspordis maksavad Lorpeni termosokid keskmiselt 20 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles