Osa omanikke lisab korteriüürile otsa käibemaksu

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kesklinn (foto on illustratiivne).
Tallinna kesklinn (foto on illustratiivne). Foto: Peeter Langovits

Kinnisvaraportaale sirvides leiab üüripakkumisi, kus on välja toodud, et üürisummale lisandub ka käibemaks. Maksu- ja tolliameti kinnitusel on eluruumi üür aga käibemaksust vabastatud.

Tarbija24 lugejas tekitavad küsimusi kinnisvara üüripakkumised, kus on kirjas, et üürisummale lisandub käibemaks. «Käibemaksuseaduse paragrahv 16 lõige 2 punkt 2 aga ütleb, et käibemaksuga ei maksustata kinnisasja või selle osa üürile, rendile või kasutusvaldusse andmist,» kirjutas lugeja. «Olen mina valesti mõistnud seadust või «keevitavad» firmad lihtsalt hinnale sel moel lisa?» küsis lugeja.

Näiteks pakub portaalis city24.ee Kaanon Kinnisvara maakler Mikk Mürk üürimiseks korterit, mille 630-eurosele kuu üürile lisanduvad käibemaks ja igakuised kommunaalkulud.

Mürk kinnitas, et korteri puhul on tegemist äripinnaga, seega on lubatud käibemaksu küsida.

«Eluruumi üür on käibemaksust vabastatud ja seda maksustada ei saa,» kinnitas maksu- ja tolliameti otseste ja kaudsete maksude talituse juhataja Tiina Normak. Küll aga tõi ta välja, et kuigi käibemaksuseaduse alusel on kinnisasja või selle osa üürile, rendile või kasutusvaldusse andmine käibemaksust vabastatud, võimaldab sama seadus (paragrahv 16 lõige 3 punkt 1) neid käibeid siiski vabatahtlikult alati maksustada. «Erandiks vaid juhud, kui tegemist on eluruumiga. Eluruumi üüri käivet maksustada ei saa,» kinnitas Normak.

Kas üürile võib käibemaksu lisada, kui korteri sihtotstarve on muudetud äripinnaks?

«Eluruumi mõiste on sätestatud võlaõigusseaduse paragrahvis 272, mille kohaselt on eluruum elamu või korter, mis on kasutatav alaliseks elamiseks. Äriruum on majandus- või kutsetegevuses kasutatav ruum. Asjaolu, et korteri sihtotstarve on muudetud äripinnaks, ei muuda eluruumina kasutatavat korterit majandus- või kutsetegevuses kasutatavaks ruumiks,» lisas Normak, kes tõi välja, et võimalus lisada üürile käibemaksu laieneb üksnes majandus- ja kutsetegevuses kasutatavatele ruumidele olenemata nende sihtotstarbest.

«Seega, ka äriruumi eluruumina üürile andmisel, ei ole õigust lisada üürikäibele käibemaksu,» kinnitas Normak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles