9100 eurot kuus teeniv pere: Soomes pole rikastuda võimalik, pool kaob maksudeks

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtete kogukasum vähenes.
Ettevõtete kogukasum vähenes. Foto: SCANPIX

Soome pere kurdab, et Soomes pole karjääriredelil mõtet ronida, kuna metsikud maksud neelavad kogu palgatõusu.

Soomes Espoos elav Harri teenib aastas umbes 160 000 eurot, kirjutab Ilta Sanomat.  Tema abikaasa teenib 60 000 eurot, mistõttu on pere aastane brutosissetulek umbes 220 000 eurot. «On absurdne hinnata ja võrrelda sissetulekut brutotolu põhjal. Soome maksude tõttu ei ole võimalik siin rikastuda,» rääkis aga Harri.

Pärast maksude mahaarvamist jääb perele umbes 9100 eurot kuus kätte. Harri sõnul on see küll suur raha, aga rikkaks peret veel ei tee.

Harri peab pere tulude ja kulude kohta täpset arvestust ja tema sõnul jääb aastas pere kontole alles umbes 14 400 eurot. Selle raha eest reisitakse ja soetatakse vajadusel näiteks uut mööblit. Kui aga midagi suuremat tahta osta, tuleb Harri kinnitusel laenu võtta.

Harri sõnul ei peaks riik perede arvelt niimoodi rikastuma. «Praeguses olukorras me maksame sama palju makse kui 15-20 keskmist maksumaksjat,»  kurdab Harri.

Tal on sõpru, kes ei viitsi tööl võtta vastu kõrgemat ametikohta, millega kaasnevad suuremad kohustused. Nagunii tõusevad metsikult ka maksud, mistõttu ei ole palgatõusu tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles