Mis vahe on erinevatel sooladel?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soola tarvitamisel tasub piiri pidada.
Soola tarvitamisel tasub piiri pidada. Foto: SCANPIX

Tarbija24 tutvustab erinevaid sooli, mida tänapäeval poest leida võib.

•    Meresoola saadakse merevee aurustamisel spetsiaalsetes vannides või tiikides päikeseenergia toimel. Seejärel soolaladestus kogutakse, vajadusel ka sõelutakse, peenestatakse ja pakendatakse. Meresoolal on üldjuhul madal puhtuseaste – see sõltub ümbritseva merevee koostisest ja puhtusest. Soolal on suured ja ebaühtlased kristallid. Peale naatriumkloriidi sisaldab meresool ka joodi, magneesiumi ja kaaliumi.

•    Jämedat soola ehk kivisoola saadakse enamasti maa-aluse soolalademe kaevandamisel ning see on meresoolast tunduvalt suuremate kristallidega ja hallika määrdunud värvusega. Tootmisel jämedat soola üldjuhul ei puhastata või kui, siis vaid mehaanilisel teel. Seetõttu leidub jämedas soolas samu lisandeid, mis sisalduvad konkreetses kaevandatavas soolalademes. Kuna soola koostis erinevates soolalademe osades võib olla üsna erinev, on peaaegu võimatu saada ühtlase puhtusega ja/või ühtlaselt väga puhast jämedat soola.

•    Keedu- ehk lauasoola kui vees hästi lahustuvat ainet saab maa-alustest soolalademetest «kaevandada» ka puhta vee abil. Soolalahusest eraldatakse keetmise (aurustamise) teel enamik veest ning võimsate tsentrifuugide abil eraldatakse soolalahusesse jäänud vesi nii, et protsessi lõpus on soola niiskusesisaldus vaid 3% (kuivatamata sool). Täiendavate kuivatamistega saadakse kuivatatud sool. Selliselt toodetav keedusool on ühtlase puhtusastmega ning kvaliteetne, kuid samas ka väga kõrge NaCl sisaldusega.

•    Jodeeritud sool – globaalse ökoloogilise saastatuse tagajärjel on väga paljudes riikides tõstatatud joodipuuduse probleem. Organismile vajalikku joodikogust on kõige täpsemalt võimalik doseerida koos soolaga. Maailma Terviseorganisatsioon soovitab jodeeritud soola kasutada kõigis tööstuslikult, põllumajanduslikult ning toitlustamise ja kodumajapidamise käigus valmistatavate toiduainete tegemisel. Vältida võiks seda soola aga hoidistamisel, kus see võib anda kõrvalmaitseid ja vallandada ootamatuid keemilisi protsesse.

•    Pan-sool – vähendatud naatriumisisaldusega soola põhiline eesmärk on vähendada naatriumi tarbimist. Ameerikas on kasutusel pan-soolaga sarnane kardia- ehk südamesool. Pan-sool on tavalisest keedusoolast märksa kergem ning kahes teelusikatäies pan-soolas sisaldub sama kogus naatriumit, mis ühes teelusikatäies keedusoolas. Kuid paljud selle soola kasutajad väidavad, et harjumuspärase soolasuse saavutamiseks tuleb pan-soola lisada toidule märgatavalt rohkem ehk naatriumi tarbitav kogus tuleb kokkuvõttes tavalise soola kasutamisega sarnane.

Allikas: Tervise Arengu Instituut

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles