Kyäni kaebab toidu- ja veterinaarameti kohtusse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kyäni veebilehekülg.
Kyäni veebilehekülg. Foto: www.kyani.net

Toidulisandite tootja ja otsemüügifirma Kyäni teatas, et ettevõte läheb Eesti veterinaar- ja toiduameti vastu kohtusse.

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) teatas neljapäeval, et Kyäni Europe AB poolt müüdavat toidulisandit Kyäni Sunset ei ole lubatud Euroopa Liidus turustada, teatas ettevõte. Keelu põhjuseks on nimetatud tootes E-vitamiini allikana ja lisaainena kasutatav ühend tokotrienool, mida ameti väitel ei ole lubatud ühendite nimekirjas, kuna Euroopa toiduohutusameti hinnangul puuduvad piisavad andmed hindamaks selle ühendi mõju ja ohutust inimeste tervisele.

Kyäni Soome ja Baltikumi regiooni juht Ira Linea von Witte sõnul on veterinaar- ja toiduameti otsus ootamatu ja alusetu. «Vastupidiselt VTA väitele on tokotrienool Euroopa Toiduohutusameti lubatud ühendite nimekirjas ning puuduvad igasugused tõendid tokotrienoolide kahjulikkuse kohta, samuti on Sunset teiste Euroopa toidu- ja veterinaalametite poolt heaks kiidetud,» kinnitab von Witte.

Ta lisas, et antud juhul ei jää ettevõttel  muud üle, kui minna veterinaar- ja toiduameti vastu kohtusse. «Oleme alati olnud väga avatud ja läbipaistev ettevõte ning teeme olukorra lahendamiseks koostööd kõigi riiklike institutsioonidega. Seetõttu oleme otsustanud kohe, kui ettevõtteni on jõudnud VTA ametlik teade,  ajutiselt peatada Sunseti müügi Eestis kuni vaidluse lahendamiseni,» teatas Kyäni esindaja. Ta lubas, et kui veterinaar- ja toiduameti esialgne seisukoht peaks jääma jõusse, siis ostetakse klientidelt soovi korral tagasi nende varasemalt soetatud Sunseti varud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles