Kredex käendas üle 1200 eluasemelaenu

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuselamurajoon. Illustratiivne foto.
Uuselamurajoon. Illustratiivne foto. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eelmisel aastal väljastasid pangad 1288 Kredexi käendusega eluasemelaenu kogusummas 63 miljonit eurot.

Kõigist Eestis välja antud eluasemelaenudest moodustas Kredexi käendusega väljastatud eluasemelaenude maht aasta keskmisena 10,5 protsenti.

«Huvi Kredexi eluasemelaenu käenduse kasutamise vastu on viimase aastaga suurenenud. Olulist mõju on avaldanud kinnisvaraturu langus – kui kinnisvarabuumi ajal kukkus Kredexi käenduse kasutamine kolmele protsendile, siis paar viimast aastat on meie käendust kasutanud ligikaudu kümnendik laenuvõtjatest,» ütles KredExi eluaseme ja energiatõhususe divisjoni juht Mirja Adle.

Ta lisas: «Klientide jaoks on Kredexi käenduse kasutamine väiksema riskiga kui näiteks vanemate kodu seadmine lisatagatiseks – kui midagi juhtub ja enam laenu maksta ei suuda, siis jääb vähemalt vanemate kodu alles.»

2012. aasta lõpu seisuga ulatus Kredexi eluasemelaenu käenduste portfelli maht 28,5 miljoni euroni. Kredexi eluasemelaenu käendust kasutas möödunud aasta jooksul 688 noort peret 4,4 miljoni euro ulatuses ning 600 noort spetsialisti 3,3 miljoni euro ulatuses. Keskmine Kredexi käendusega võetud laenusumma oli 2012. aastal 48 935 eurot.

Eluasemelaenu käendust kasutati möödunud aastal põhiliselt korteri (79 protsenti) ning elamu ostuks (18 protsenti), ülejäänud osas oli tegemist eluaseme renoveerimise või ehitamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles