Eestimaalane hoiab raha pigem hoiusel

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB pangakontor Karksi-Nuias.
SEB pangakontor Karksi-Nuias. Foto: Elmo Riig / Sakala

Balti riikide elanikud hoiavad oma sääste pigem hoiustel kui investeerivad kõrgema riskitasemega investeerimistoodetesse.

Ligi 40 protsenti peredest kogub rahatagavara ootamatusteks ehk kogub rahalist puhvrit.

SEB panga poolt kolmes Balti riigis läbi viidud uuringust selgus, et Eesti pered, erinevalt lõunanaabritest, ei jäta kergekäeliselt oma rahatagavara kauplustesse ja ostukeskustesse, vaid pigem koguvad seda hoiusele.

Ainult 15 protsenti küsitletud eestimaalastest nentis, et nad pigem ostaksid vaba raha eest kestvuskaupu kui koguksid mõnda pangatootesse. Lätis oli vastav number 27 protsenti  ja Leedus 43 protsenti. Panga poolt pakutavatest kogumislahendustest eelistavad Balti riikide elanikud pigem hoiust kui kõrgema riskitasemega investeerimistooteid.

«Balti pered eelistavad  investeerimisele väga madala intressimääraga hoiustamist, sest nad ei ole enamasti valmis võtma riske, mis suurema tulu saamise võimalusega kaasnevad. Samuti leitakse, et investeerimine on keeruline ja selleks puuduvad piisavad teadmised. Meie uuringust selgus, et kõigis kolmes Balti riigis tundsid suurimat huvi investeerimisvõimaluste vastu noored,» ütles SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas.

Rohkem kui pooled uuringus osalenutest vastasid, et eelkõige säästavad nad raha ootamatuteks väljaminekuteks, et end turvaliselt tunda. Seega on oluline, et kogutud raha on võimalik kohe kasutusele võtta.

«Eesti perede esmaseks prioriteediks rahaasjades on tasuda jooksvad arved. Seejärel kogutakse väike reserv ootamatuste tarvis. Olulisuselt järgmised on kogumine laste tarbeks ja mingi suurema eesmärgi nimel. Viiendale kohale platseerub kogumine pensioniks. Seni õigeks peetud eelistustest lähtumine ei pruugi aga anda pere rahaasjade juhtimisel parimat võimalikku tulemust,» lisas Messimas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles