10 hirmuäratavat stressi tagajärge

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stressis naine.
Stressis naine. Foto: PantherMedia / Scanpix

Väljaanne Huffington Post tõi välja kümme hirmuäratavat tagajärge, mis võivad stressil olla.

1. Kahaneb ajutegevus

Yale´i ülikooli teadlased leidsid, et isegi terve inimese puhul hävitavad stressirikkad olukorrad aju. Teadlaste sõnul suudavad stressirohked eluhetked, nagu lahutus või töökaotus, kahandada ajus seda osa, mis tegeleb emotsionaalsete ja psüühiliste funktsioonidega.

2. Vananeb kiiremini

Inglismaal ja Walesis läbiviidud teadusuuringutes leiti, et noortel vanuses 5–10, kes koduse vägivalla all kannatavad, olid lühemad telomeerid. See tähendab, et vägivalla käes kannatavad lapsed vananesid kiiremini.

3. Väheneb vähivastaste ravimite toimeaine

Hiljutine Wake Foresti ülikoolis läbiviidud uuring näitas, et stress aitab vähirakkudel võidelda vähivastaste ravimite vastu. Katse viidi läbi hiirte peal.

4. Kandub geenidega ka lastele

Cambridge´i ülikooli teadlased avaldasid hiljuti uuringu, milles leiti, stressi mõju ei pruugi olla vaid inimesele endale, vaid kandub ka järeltulijatele edasi. Kui varasemad teadustööd näitasid, et väliskeskkonna mõjud, nagu stress, n-ö kustuvad järgmise põlvkonna geneetikast, siis nüüd väidetakse, et need mõjud võivad avalduda ka järgmisel generatsioonil.

5. Areneb depressioon

USA Riikliku Vaimse Tervise Instituudi uurijad viisid katseid läbi hiirte peal ja leidsid, et stress mängib väga suurt rolli depressiooni välja kujunemisel. Stressi seostatakse ka depressioonisarnase käitumisega.

6. Suureneb krooniliste haiguste risk

Pennsylvania osariigi ülikooli teadlased leidsid, et inimesed, kes kannatasid rohkem stressi käes ja olid igapäevaelus närvilisemad, põdesid suurema tõenäosusega raskemaid kroonilisi haigusi (näiteks südame probleemid või artriit).

7. Suureneb risk insulti saada

Stressis patsientidel on suurem risk saada ajuinfarkti ehk insulti kui rahuliku mõtte- ja eluviisiga inimestel. Siinkohal ei sõltu stressi esinemine ka soost: insuldi võivad stressi tõttu saada nii naised kui ka mehed.

8. Teeb külmetuse hullemaks

Kui kahtlustad, et stress teeb sind haigemaks, siis võib sul olla õigus. Carnegie Melloni ülikooli teadlaste sõnul mõjub stress patsiendi immuunsüsteemile, mistõttu võib külmetus muutuda veel hullemaks. Haige immuunsüsteem on nõrgem ja külmetust on raskem välja ravida.

9. Suureneb risk infarkti saada

Närviline elulaad ja stress suurendab südameinfarkti tekke riski 27 protsenti, mis on südame jaoks sama kui viie sigareti ühes päevas suitsetamine. Teise uuringu järgi on stressi all kannatajal 42 protsenti suurem risk infarkti järel haiglas surra.

10. Mõjutab vähist paranemist

Vähiga võitlemine, selle ravimine ja ka paranemine, taastumine on väga stressirikas periood. Uuringute järgi suurendab seesuguse stressiga edukas toime tulemine ka haigusest lõplikku paranemist. Miami ülikooli uurijad leidsid, et stressiprogrammis osalenud rinnavähiga naiste immuunsüsteemi rakkudele avaldas see positiivset mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles