Oksjoniportaalis ise hinda upitades kaotad alatiseks kasutusõiguse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksjoniportaalides üritatakse ise pakkumise hinda kergitada.
Oksjoniportaalides üritatakse ise pakkumise hinda kergitada. Foto: SCANPIX

Foorumites arutletakse, kuidas oksjoniportaalides upitavad kasutajad ise oma pakkumistel hinda ning seega ei saa sealt ausalt asju osta.

Portaali Osta.ee haldava osaühingu Consolidated Auctionsi juhatuse liikme Toomas R. Raisti sõnul on ise näiteks sugulaste või sõprade abiga oma oksjonil pakkumiste tegemine ja sellega hinna upitamine kasutajareeglitega vastuolus.

«See on teadlik reeglite rikkumine, mis toob kaasa konto sulgemise,» selgitas Raist. «Seda on aeg-ajalt siin mõni proovinud – kui on esimene rikkumine, siis teeme hoiatuse, aga kui mitmekordne, siis läheb konto kinni. Ja kuna ühe isikukoodiga saab teha ühe konto, siis uut kasutajat see isik enam teha ei saa.»

Samas on Raisti sõnul nende kasutajaskond väga suur ja kogenud osta.ee kasutajad näevad sellise käitumise läbi ning annavad neile sellest teada. Ette tuleb sellist rikkumist Raisti sõnutsi näiteks uute kasutajate puhul, kes ei ole veel kõigega kursis ja harjunud.

«Me oleme kaebusi alati kontrollinud ja mõnikord need ei vasta ka tõele. Näiteks mõni värske kasutaja hakkab ühe kasutaja oksjonitel pakkuma ja foorumis väidetakse, et see on müüjaga kokku lepitud, aga tuleb välja, et inimene tõesti registreeruski ainult nende oksjonite jaoks,» selgitas Raist.

Näiteks on tema sõnul neil praegu müügil politseiautod, mida tulevad ostma ka need, kes igapäevaselt oksjoniportaalis ei käi.

«Ja kui hind läheb kõrgemaks, kui inimestele sobilik, siis kaup jääb ju müümata. Uuesti müüki pannes paistab aga rikkumine kergesti silma. Ja eduka müügi pealt võtab ka osta.ee müüja käest komisjonitasu,» kirjeldas Raist.

Internetioksjoneid korraldab alates 2012. aasta algusest Eestis ka autoportaal Auto24.ee, kelle esindaja Helina Linderi sõnul nemad pole sellist kasutajate käitumist täheldanud ega kaebusi saanud. Ka Auto24-s on kunstlikult hinna tõstmine keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles