Venezuela devalveerib valuutat kolmandiku võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Hugo Chavez
Venezuela president Hugo Chavez Foto: SCANPIX

Venezuela devalveerib oma valuutat USA dollari suhtes 32 protsenti, et suurendada konkurentsivõimet ja vähendada eelarvepuudujääki.

Planeerimis- ja rahandusminister Jorge Giordani ütles reedel pressikonverentsil, et otsus jõustub järgmisel kolmapäeval ning Venezuela bolivari kurss USA dollari suhtes muutub 4,3-lt 6,3-le.

Devalveerimisega muutub Venezuela eksport odavamaks ning võib meelitada rohkem ostjaid. Teiseks eesmärgiks on vähendada eelarvepuudujääki, mis eelmisel aastal ulatus hinnanguliselt ligi 10 protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP).

Venezuela majandus kasvas mullu 5,5 protsenti ning inflatsioon oli 20 protsenti. See on seitse protsendipunkti vähem kui 2011. aastal, kuid endiselt kõrgeim ametlik inflatsioon Ladina-Ameerikas.

Äriringkonnad ja analüütikud on devalveerimist oodanud juba eelmisest aastast. Tegemist on Venezuela valuuta viienda devalveerimisega kümne aasta jooksul.

Majandusteadlased aga hoiatavad, et devalveerimisotsuse kõrvalmõjuks on kõrgem inflatsioon.

Devalveerimisotsuse langetas president Hugo Chavez, kes toibub Kuubal vähioperatsioonist. Asepresident Nicolas Maduro, kes külastas Chavezt sel nädalal, ütles ühisel pressikonverentsil Giordaniga, et president tunneb muret riigi majandusolukorra üle ning nõudis «suurt jõupingutust» majanduskasvu säilitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles