Katse: parimat vahukoort teeb Farmi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastlakuklid.
Vastlakuklid. Foto: Toomas Huik

Vahukooretesti võitis Farmi, mis püsis konkurentidest kauem tihkena ega läinud nii ruttu alt vesiseks.

Sama kaua püsis tihkena ka Soome vahukoor Rainbow, mis, üllatus-üllatus, sisaldas proovituist ainsana stabilisaatorit (E 407). 35-protsendiste vahukoorte edetabel sai järgmine.

Farmi

Isuäratav vahukoor püsis kaua tihkena ega läinud alt vedelaks. Helevalge mass oli ühtlane ja moodustas lusikaga taldrikule tõstes ilusa lumise mäetipu.

Alma

Koor oli vahustudes igati atraktiivne ja püsis alguses taldriku peal ilusa vatitupsuna. Mõne minuti jooksul aga hakkas koor alt vesiseks minema (mis on ka stabilisaatorita vahukoore kasutamisel peamine häda) ja ujus aja möödudes aina enam alusel laiali.

Tere

Näis, et koor vahustus teistest kiiremini, muutudes juba üsna ruttu pisut tükiliseks. Samas lagunes kergelt kollakas mass enam-vähem samas tempos nagu Alma.

Rainbow

Kauni välimusega ja kaua koos püsiv Rainbow petab vaataja esmapilgul ära, kuid pakendile vaadates leiab põhjuse: vahukoor sisaldab stabilisaatorit. Kuigi vahustatud õrnalt kollakas mass on suupärane, on eelmise kolme maitse värskem ja ehedam.

Tuleb tunnistada, et kõikide proovitud vahukoorte maitse oli imehea ning suuri maitseerinevusi ei tundnud isegi kogenud kokk.

*Kvaliteetse vahukoore saamiseks tuleb koor eelnevalt jahutada 3–5 kraadini. Rõõska koort 13–15 kraadi juures vahustades on suur oht, et koor läheb võiks. Seda märkab sellest, et vahukoor hakkab muutuma tükiliseks. Seega tuleb vahustamisel olla väga ettevaatlik. Samuti ei vahustu päris värske koor, mis on täielikult jahtumata, või vahustub halvasti ja läheb ruttu hapuks. Vahukoor on valmis siis, kui see on valge värvusega, ühtlane ning püsib lusikaga tõstes ühes tükis ega vaju laiali.

Allikas: toidutare.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles