Osta.ee: piraatkauba eest vastutab müüja

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osta.ee lehekülg.
Osta.ee lehekülg. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Portaal Osta.ee kinnitab, et leheküljel piraatkaubaga äritsejad vastutavad enda tegude eest eelkõige ise, kuid korduva rikkumise korral suletakse nende konto jäädavalt.

«Meie keskkonda lisatakse ühes kuus müüki üle 700 000 erineva eseme. Kõik kasutajad on autentinud oma isikuandmed ID-kaardiga ning nad on nõustunud Osta.ee kasutajalepinguga. Kasutajaleping sätestab muuhulgas, et müüjal ei ole lubatud müüa esemeid, mis rikuvad kolmandate isikute õigusi,» selgitas Osta.ee haldava osaühingu Consolidated Auctions juhatuse liige Toomas R. Raist ja lisas: «See punkt on lisatud kasutajalepingusse, kuigi selline tegevus on keelatud ka seadustega.»

Kui müüja rikub seda kohustust ning lisab müüki eseme, mida võib tinglikult nimetada piraatkoopiaks, siis eemaldatakse Raisti sõnul ese müügist ning esmakordsel rikkumisel tehakse müüjale hoiatus.

«Kui aga rikkumine on korduv, rakendatakse kontole piiranguid või suletakse konto jäädavalt. Kui konto on suletud, siis sama isik uut kontot registreerida ei saa. Kui aga kaubamärgi esindaja soovib alustada menetlust, siis oksjonit ei suleta ning tehakse kontrollost,» selgitas Raist.

Kui ostjal on kahtlus, et tegemist ei pruugi olla originaalse tootega, saab ostu sooritada ka kauba eest deposiidimaksega tasudes. See tähendab, et müüja ei saa raha enne, kui ostja ei ole eset kätte saades kinnitanud, et ta on esemega rahul. Kui ostja ei ole esemega rahul või kui ese ei jõua kohale, saab pretensioonisüsteemi kaudu raha tagasi. See teenus on kasutajatele tasuta, märkis Raist.

«Keeruline on siinkohal pildi järgi kauba originaalsuse tõendamine. Osta.ee on keskkond, mis pakub müüjatele ja ostjatele kauplemiskeskkonda. Meie palgal ei ole kõikide kaubamärkide esindajaid, kes võiksid eksperdina hinnata esemete originaalsust. Saame sulgeda oksjoni, kui oksjoni kirjeldusest tulenevalt on eksimatult arusaadav, et tegemist ei ole originaalse tootega või kui oleme saanud vastava eksperthinnangu,» rääkis Raist.

Ta lisas: «Me ei ole ise piisava kvalifikatsiooniga hindamaks kõikide kaubamärkide õigsust.Kuna Osta.ee kuulub suurde rahvusvahelisse gruppi Naspers, siis oleme emaettevõtte kaudu sõlminud erinevate kaubamärkide esindustega koostöölepingu piraatlusega võitlemiseks. Keskkondadest, kes koos meiega lepingule alla kirjutasid, võib veel välja tuua näiteks eBay ja Amazoni.»

Kuna Eestis ei ole kaubamärkide esindustega koostöö alustamine olnud väga edukas, siis on praeguseks Osta.ee partnerid kaubamärkide peakontorid. «Näiteks Chanel kaubamärgi toodete kontrolli teostab Chaneli esindus Pariisis. Luis Vuittoni partner asub Šveitsis jne. Samuti on meil lisaks politseile väga hea koostöö erinevate ametitega, kes seda valdkonda Eestis kontrollivad,» täpsustas Raist.

Kokkuvõttes on Osta.ee keskkonnas Raisti kinnitusel tahtlik reeglite ja seaduste rikkumine lühinägelik tegevus. Kui ka müük õnnestub, siis müüja andmed on kontrollitud ning ka tagantjärele saab alustada menetlust. «Usun, et keskkondades, kus müüja isik ei ole kontrollitud, on oluliselt ohtlikum oste sooritada kui meie keskkonnas,» toonitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles