Enne reisi uuri välja pangakaartide teenustasud

, tarbijaveebi Minuraha.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et pärast reisi ei ootaks ees tühi pangaarve, tasub enne reisi pisut kodutööd teha.
Et pärast reisi ei ootaks ees tühi pangaarve, tasub enne reisi pisut kodutööd teha. Foto: SCANPIX

Kulukate üllatuste vältimiseks tuleb reisi eel selgeks teha erinevate teenustasude suurused – seda nii pangaautomaadist raha välja võtmisel kui ka valuutat vahetades, kirjutab Heli Lehtsaar.

Eestis on pangakaardiga maksmine väga harjumuspärane isegi pisikestes poodides, aga välismaal ei pruugi see alati nii olla. Seega peaks läbi mõtlema, kas ja kui palju sularaha oleks vaja sihtkohariigis kehtivas valuutas kaasa võtta, sest võib juhtuda, et kaardiga maksmine pole võimalik või sularahaautomaat ei tööta.

Kui otsustad valuutat vahetada Eestis, saad seda teha pankade kontorites (välja arvatud sularahata kontorid) ning valuutavahetustes. Kuna vahetuskursid on erinevad, tasub enne raha vahetamist võrrelda, kus soodsamat kurssi pakutakse.

Kindlasti küsi enne rahavahetust, kas tehingu eest võetakse komisjonitasu ning kui jah, siis kui suur see on. Välismaal tasuks valuutat vahetada pangakontoris, mitte tänavaputkades, kus kurss on ebasoodsam ning võib petta saada.

Kui palju maksab sularaha väljavõtmine välismaal? Kui sul peaks tekkima vajadus võtta välismaal pangaautomaadist deebetkaardiga sularaha välja, pead selle eest tavaliselt maksma teenustasu. Üldjuhul koosneb teenustasu kahest osast – fikseeritud tasu ning teatud protsent väljavõetavast summast.

Soodsam on sinu jaoks olukord siis, kui su pangal on sularahaautomaate mõnes välisriigis, näiteks Lätis, Leedus, Rootsis, Soomes ja Venemaal – siis võib sealsetest sinu panga sularahaautomaatidest raha välja võtmine olla teenustasuta. Pane tähele, et kui võtad raha välja krediitkaardiga, küsitakse selle eest üldjuhul teenustasu.

Väljaspool eurotsooni kaardiga sularaha välja võttes või kaardiga makstes pead arvestama ka valuuta konverteerimistasuga.

Krediitkaardiga maksmisel ole tähelepanelik. Kui maksad poes või restoranis krediitkaardiga, ära kunagi lase oma kaarti teise ruumi viia, sest kaarti on võimalik kopeerida ja hiljem sinu arvelt raha välja petta.

Jälgi ka seda, et kaardiga makstes oleks teenindaja makseterminali sisestanud sama summa, mis oli kauba hinnalipikul või arvel. Pärast reisi tasub aeg-ajalt oma krediitkaarditehingute väljavõtet tähelepanelikult uurida, et võimalikele pettustele kiiresti jälile saada, samuti on hea muuta reisilt naastes esimesel võimalusel oma pangakaardi PIN-kood.

Raha turvalisus reisil

• Ära hoia kogu sularaha ja kõiki pangakaarte ühes kohas. Pane osa rahast ja kaartidest kas jope või mantli põuetaskusse, jäta hotelli seifi vms. Kui peaks juhtuma, et rahakott varastatakse või see kaob, jääb vähemalt osa rahast alles.

• Ära hoia rahakotti kergesti ligipääsetavas püksitaskus või jope välimises taskus.

• Ära hoia kunagi rahakotis koos pangakaarte ja nende PIN-koode.

• Kirjuta üles või salvesta mobiili oma panga telefoninumber, kuhu kaardi varastamise või kaotamise korral kaardi sulgemiseks kohe helistada.

Allikas: minuraha.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles