Roos võib silmailu pakkuda mitu nädalat

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angelika Pruuli näitab Nurmiko aiandipoes pooleteisenädalasi Upper Class roose, mis on õitsemise viimases staadiumis.
Angelika Pruuli näitab Nurmiko aiandipoes pooleteisenädalasi Upper Class roose, mis on õitsemise viimases staadiumis. Foto: Mihkel Maripuu

Nurmiko aiandipoe juhataja tuletas meelde, et kui kingitud lilledesse hoole ja armastusega suhtuda, võib nende ilu ka rohkem kui kolm päeva püsida.

Juuliku külas asuvas Nurmiko aiandipoes avaneb vaade paljudele rõõmsavärvilistele lillekompositsioonidele. Eraldi madala temperatuuriga ruumis ilutseb pea 20 Euroopast imporditud roosisorti. «Meilt küsitakse sageli, kuidas lõikelillede eest õigesti hoolitseda,» märkis särtsakas kaupluse juhataja Angelika Pruuli ning lisas ühe jutiga: «Kõige olulisem on igapäevane lõikamine ja veevahetus!»

Sõbrapäeva üks minevamaid kaupu on teadagi roosid. Õige hooldusega võivad need silmailu pakkuda mitu nädalat. Pruuli soovitab valida roose, mille õied on pigem kompaktselt koos, sest vastasel juhul võib tegu olla vana roosiga. Ent alati ei pruugi see nii olla. «Mõni roos ongi juba suurema õiega ja rohkem lahtisem, kuid on siiski värske,» täheldas ta.

Enne roosi ostmist võib Pruuli sõnul katsuda, kas roosinupp on kõva või pehme. Viimane võib tähendada seda, et roos ei pruugi enam kaua ilusana püsida.

Kui lillede üleandmiseni on aega, ei tohiks neid mingil juhul üleni märga kilesse keerata. Kuna kile ei lase õhku läbi, ajab õielehtede vahele tunginud niiskus need mädanema.

«Roos tahab mängimist saada. Värskete roosiõite ilu kestvust saab tublisti pikendada, kui nende vaasi panemisel pisut vaeva näha,» toonitas Pruuli.

Tugevavarrelised lõikelilled – roosid, nelgid, krüsanteemid – tahavad sooja vett, mida võiks vaasis olla umbes poole jagu. «Vaasivesi võiks olla pigem pehme, näiteks vihma- või sulavesi. Kraaniveest on etem ka filtreeritud vesi,» lausus naine.

Lehed ei tohi vette ligunema jääda, sest siis läheb vesi roiskuma. Roosivaas on soovitatav õuntest ja pirnidest eemale paigutada, sest puuviljadest eralduv etüleen kiirendab õite vananemist.

Vahel võivad roosiõied pingutustest hoolimata juba järgmisel päeval vaasis pudenema hakata. «See tähendab seda, et õis oli lihtsalt vana. Lillepoe müüjad võivad ju teada, et lilled on kapis olnud üleeilsest, aga mitte seda, millise teekonna need enne poodi jõudmist läbinud on,» ütles Pruuli.

Roosidel aitavad kauem säilida müügil olevad lõikelillede säilituspulbrid ja -lahused. Enamasti müüakse universaalseid, kuid on ka spetsiaalselt roosidele mõeldud segusid. Roose võib hoida ka leiges suhkruvees, mis on samamoodi säilitava toimega.

«Lõikerooside iluaega saab pikendada ka nende soojas vees leotamisega. Sooja vee mõjul laienevad närtsides kokku pigistatud sooned uuesti ning seejärel imendub vesi taime,» selgitas Pruuli, kelle kinnitusel on väga oluline igapäevane varre lõikamine ja vee vahetamine. «Puitunud varrega lilli peaks lõikama diagonaalselt ja sibullilli horisontaalselt. Varreotsi peab lõikama terava noaga, kasutada võib ka juurviljakoorimisnuga. Samuti on soovitav õisi ja lehti piserdada,» lisas ta. Pruuli toob välja mõned roosisordid, mis teistest paremini säilivad: Avalanche, Athena, Red Naomi ja Good Times.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles