Eestis on vähem tulumaksusoodustusi kui Lätis või Leedus

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed annetavad fondile sageli näiteks suurüritustel.
Inimesed annetavad fondile sageli näiteks suurüritustel. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskus teatab, et Eestis on kõrgeim tulumaksuvaba miinimum, kuid vähem maksusoodustusi kui Lätis või Leedus.

Alates 15. veebruarist 2013 saavad eraisikud Eesti maksu- ja tolliametile esitada möödunud aasta tuludeklaratsiooni. Tänavuste tulude deklareerimisel on suurimaks muudatuseks koolituskulude, kodulaenu intresside ja annetuste mahaarvamise vähenemine 40 protsenti, piiranguga 1920 eurot deklareerija kohta ning kogumispensioni tuludest mahaarvamine ülempiiriga 6000 eurot.

Baltimaade maksusoodustuste võrdluses selgub, et Eestis on kõrgeim tulumaksuvaba miinimum, kuid eestimaalased saavad vähem tulumaksuga seotud maksusoodustusi kui lätlased või leedukad.

Erinevalt teistest riikidest ei saa Eestis näiteks elukindlustuselt maksutagastust, samuti ei ole võimalik tagastust küsida juhul, kui vabatahtliku kogumispensioni makse on teostatud kellegi teise eest.

Läti maksumaksja saab iga lapse arvelt 100 eurot kuus maksusoodustust, Eestis on see summa 144 eurot, kuid seda makstakse alates teisest lapsest ning Leedus 29 eurot kuus esimese lapse ning 58 eurot iga järgneva järeltulija puhul. Lätis on võimalik osaliselt tuludest maha arvata ka kulutused tervishoiuteenusele, juhul kui tegemist pole hambaravi või plaanilise operatsiooniga.

«Tuludeklaratsiooniga seotud maksusoodustuste osas tasub eelkõige meeles pidada, et tegemist ei ole mitte koolituskulude ning kodulaenuintresside 21-protsendilise vähenemisega,  vaid tulumaksu tagastusega, mida saab kasutada vaid juhul, kui inimene on piisaval määral tulu saanud. Küll aga tasub endal tähelepanelik olla, et kõik võimalikud soodustused ära kasutatud ning vabaabielu korral kõige otstarbekamalt jagatud saaksid,» rääkis Swedbanki Eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja Anne Sägi.

Rahaliselt tähendab tänavune mahaarvamise piirang 1920 eurot mõju neile inimestele, kel kopsakas kodulaen, õppe- ja huviringid ning annetused. «Pereisal, kel on kaks last, igakuiselt tulumaks makstud ning keskmise suurusega eluasemelaen, üks laps lasteaias ja teisel huviring, jääb tagastatav tulumaks suurusjärku 650 eurot. Inimesel, kel on võetud kodulaen umbes 40 000 eurot, saab kahekümneaastase laenugraafiku korral esimestel aastatel intressitagastus olema umbkaudu 200 eurot. Edasine tagastatava summa suurenemine sõltub laste arvust ning maksusoodustustest, mida kasutada saab,» tõi Sägi näiteid.

Seega on oluline oma tulusid ja maksusoodustuse alla kuuluvaid kulusid teada, et juba varakult rahaliselt kasulikumaid otsuseid teha. Iga inimene saab oma deklaratsiooni kanda ühe alla 26-aastase inimese koolituskulud, kui ta nende eest ka tasunud on ja tal endal koolituskulusid deklareerida ei ole.

Sägi sõnul tasub suuremate laenude ja maksete korral, millelt tulumaksutagastust arvutatakse, mõelda ühisdeklaratsiooni peale. Seda on võimalik teha ka siis, kui mõlemal poolel on eraldi eluasemelaen ning abielu sõlmiti kasvõi eelmise aasta viimasel päeval ning samuti lesestumise puhul, kui see on juhtunud eelmisel või käesoleval aastal.

Ühisdeklaratsiooni esitamine tasub end ära iseäranis juhul, kui üks pool tulu ei teeninud, ent see tuleks läbi mõelda, kui ühel abikaasadest on näiteks konto arestitud. Kohtutäituri poolt esitatud nõude puhul läheb ühisdeklaratsiooni korral täiturile ka see osa, mis tagastatakse abikaasa arvelt.

Tulumaksutagastust oleks Sägi sõnul soovitav hoida ootamatuteks juhtudeks, olgu selleks näiteks töö kaotus või äkiline haigus, säästa pensionipõlveks või laste koolirahaks, kasutada ettevõtlikult täienduskoolituseks või oma ettevõtte alustamiseks.

Kui inimene on saanud möödunud aastal palka, millelt on jooksvalt tulumaks kinni peetud, ei ole vaja tulumaksu juurde maksta ning juhul, kui ka maksusoodustusi ei ole, tuludeklaratsiooni esitada. Kui aga lisatuludelt on tulumaks tasumata, tuleb need deklaratsiooni kanda ning ka tulumaksu juurde tasuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles