Möödunud aastal kasvas tööjõukulu töötaja kohta tootlikkusest kiiremini

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott
Rahakott Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kuna möödunud aastal kasvas tööjõukulu töötaja kohta tootlikkusest kiiremini, siis kogumajanduse tööjõu ühikukulu suurenes ehk ühe ühiku lisandväärtuse loomine läks kallimaks, ütles Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

«Tegevusalati oli aga pilt üsna erinev. Välisnõudlusest olulisemal määral sõltuvatest tegevusaladest - töötlevas tööstuses, majutuses ja toitlustuses ning veonduses - tööjõu ühikukulu esialgsete arvestuste järgi suurenes ehk nende ettevõtete hinnakonkurentsivõime nõrgenes,» märkis Mertsina.

Selleks aastaks ootab Swedbank tööhõive kasvu aeglustumist (möödunud aastal kasvas tööhõive 2,6 protsenti).

«Kui majandusaktiivsus aasta teisel poolel peaks kiirenema, võib see kahaneva tööjõupakkumise, eriti aga kvalifitseeritud tööjõu puuduse tõttu tekitada palgasurveid. Samas võib eeldada, et ettevõtted ei suurenda oma tööjõukulusid oluliselt üle tootlikkuse kasvu, mis võib halvendada nende konkurentsivõimet,» kirjutas ökonomist.

2013. aastal jääb palga nominaalkasv panga hinnangul samasse suurusjärku eelmise aasta palgakasvuga. Küll aga kiireneb koos tarbijahindade kasvu aeglustumisega palkade reaalkasv.

Neljanda kvartali kuupalk tõusis 916 euroni ning aasta keskmine kuupalk 880 euroni. Aeglustunud tarbijahinnakasvu mõjul kiirenes ka palga reaalkasv möödunud aasta viimases kvartalis 2,1 protsendini ja aasta keskmisena 1,9 protsendini. Reaalpalk kasvas juba kuuendat kvartalit järjest.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles