Lugeja küsib: kas korteri kaasomanikult saab kommunaalkulusid välja nõuda?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäe majad (foto on illustratiivne).
Lasnamäe majad (foto on illustratiivne). Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

«Korter on kahe isiku omandis, kes ei ole abielus, koosolelus ega suguluses. Kommunaalmakseid ja muid jooskvaid makseid on viie aasta jooksul tasunud vaid üks omanikest. Kas ja kuidas üks omanik saaks teiselt omanikult sisse nõuda pooled kulutused?» küsib Tarbija24 lugeja.

Vastab Eesti Korteriühistute Liidu jurist Margus Saulep.

Seadus kohtleb kohustuste täitmise osas kaasomanikke võrdväärselt, nähes ette, et omandiga seotud maksed tasutakse kaasomanike poolt vastavalt nende osa suurusele. Samas võivad kaasomanikud omavahelistes suhtes seaduses sätestatud kulude jaotamise põhimõttest erinevaid kokkuleppeid sõlmida. Kokkulepete puudumisel tuleb aga lähtuda seaduses sätestatud üldreeglist.

Juhul kui üks kaasomanikest on täitnud ka teise kaasomaniku kohustused, võib ta  nõuda teisele kaasomanikule langeva osa tagastamist.  Kui kaasomanikud maksete tagastamise osas kohtuvälisele lahenduseni ei jõua, võib kohustused täitnud isik esitada nõude maakohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles