Eestis vastutab lasteaed koduse tordi ohutuse eest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudes eesti lasteaedades korraldatakse heategevuslikke  koogilaatu, kuhu vanemad toovad kodus tehtud küpsetisi.
Paljudes eesti lasteaedades korraldatakse heategevuslikke koogilaatu, kuhu vanemad toovad kodus tehtud küpsetisi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Austraalia ühes väikelinnas keelati kodus tehtud küpsetiste viimine lasteaeda, sama kord kehtib ka paljudes Eesti lasteaedades, sest just lasteasutusel laseb vastutus pakutava toidu ohutuse eest.

«Seadus ei keela kodus või mujal kui lasteaias valmistatud toidu pakkumist lastele sündmuste puhul nagu näiteks sünnipäev, tähtpäev, heategevuslaat,» selgitas veterinaar- ja toiduameti  jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo peaspetsialist Eve Rehelem.

Ta lisas, et vastutab sellise toidu pakkumise eest aga lasteaed, mis on toiduseaduse mõistes toidu käitleja ning  seega võtab endale vastutuse lasetaias pakutava toidu suhtes. «Antud juhul on tegemist küsimusega, kas lasteaed soovib endale sellist vastutust võtta ning kas lapsevanemad on sellise lahendusega päri. Kodus või mujal kui lasteaias valmistatud toidu pakkumine on seega lasteaia sisemine otsus,» tõdes ta.

Rehelemi sõnul tuleb lisaks arvestada olukorraga, et lasteaia rühmas võib olla lapsi, kel esineb erinevaid allergiaid ja seega peab täpselt olema teada see, milliseid koostisosi valmistatud toit sisaldab. «Seadusest tulenev nõue on, et lastele pakutav toit on ohutu ning kvaliteetne,» toonitas ta.

Austraalia Knoxi linnavõim keelas kodus tehtud küpsetiste pakkumise lasteaedades, kuna pole teada, kas nende tegemisel on järgitud toiduohutust. Sama kord kehtib Tarbija24 lugejate kinnitusel ka mitmes Eesti lasteaias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles