Enamik Eestis müügil olevast mahetoodangust pärineb võõrsilt

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahepiima müüakse ka mõnes supermarketis.
Mahepiima müüakse ka mõnes supermarketis. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi Eestis toodetakse enam kui 800 nimetust mahetooteid on kaks kolmandikku  siinsetes poodides müügil olevatest mahekaupadest pärit võõrsilt.

Eestis müüdavatest toidukaupadest on 0,5 protsenti kohalik mahetoodang, koos imporditud kaupadega on mahetooteid toidupoodide valikus 1,6 protsenti,  rääkis tänasel pressikonverentsil Sirje Spiegelberg põllumajandusministeeriumi tellimusel tehtud mahetoodangu uuringu tutvustusel.  Ta ei osanud öelda, milliseid mahetooteid imporditakse, kuna antud uuring käsitles Eestis kasvatatavat toodangut.

Pooled küsitluses osalenud inimestest sooviksid mahetooteid osta tavalisest toidupoest, 38% ostaks neid pigem otse tootjalt.

Mahetoidu ostjad tõid välja, et ostavad mahetoitu, kuna see on tervislik (70%), heade maitseomadustega (53%), kodumaine ning lähipiirkonnas toodetud (48%).

 Enim ostetud toiduainetena märgiti mett ning kartulit ja köögivilja, mida on ostnud pea pooled vastanutest. Järgnevad puuvili, marjad, piimatooted ja munad. Suurim huvi ongi tarbijatel eelkõige maheköögivilja ja kartuli ostmise vastu – neist toodetest on huvitatud vastavalt 54 ja  50 protsenti tarbijatest.

Need, kes ei olnud 2012. aastal mahetoitu ostnud, tõid peamise mitteostmise põhjusena välja mahetoodete kõrge hinna (45%). Ligi kolmandik vastas, et ei tunneta erinevust tavatoodetega ega pea mahetoodete ostmist selle tõttu vajalikuks ning neljandik väitis, et kasvatavad toiduks vajaliku tooraine ise.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles