Osa prügikonteinerid polegi mõeldud õues hoidmiseks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügikast purunes pärast tühjendamist.
Prügikast purunes pärast tühjendamist. Foto: Lugeja pilt

Lõhutud prügikonteineri pärast Eesti Keskkonnateenustega ühendust võtnud Türi elanikule vastati, et osa müügil olevatest konteineritest saab Eesti kliimas kasutada vaid siseruumides.

Türilase prügikonteiner läks katki 22. veebruaril toimunud tühjendamise käigus. Mees võttis prügifirmaga ühendust ning saatis neile pildi lõhutud prügikastist.

«Vaadates Teie poolt saadetud fotot, saan aru, et olete soetanud kaubandusvõrgust tundmatu konteineri, millel puuduvad ilmastikukindluse ja põrutuskindluse kohta vastavad sertifikaadid ehk  konteinerid ei ole läbinud vastavaid katsetusi,» vastati talle prügifirma klienditeenindusest. Firma väitel on konkreetne  konteiner valmistatud taasakasutusplastist ning on mõeldud kasutamiseks siseruumides.

«Teie pahameel meie suhtes ei ole õigustatud. See, et soetasite konteineri, mille kasutuse kohta ei olnud kaubandusvõrgus piisavalt informatsiooni, ei ole meie süü. Meie ei võta endale vastutust sellise märgistusega konteinerite purunemise pärast ja ei hüvita tekkinud kahju,» kinnitab ettevõte oma vastuses.

Samuti rõhutab prügifirma, et konteinerite puhul on oluline arvestada nende vanusega. «Garantiiaeg on sõltuvalt tootjast üks kuni kaks ehk iga asi  läheb kunagi  katki,» seisab mehele saadetud kirjas.

Mehe sõnul ostis ta prügikasti kolm aastat tagasi E-Ehituskeskusest ning ostutšekki koos kirjaliku materjaliga tal enam alles ei ole. Konteinerikaane peal on seni nähtav kiri, mis keelab sinna kuuma tuha ja vedelike panemise. «Tootjafirma nime ma ei leidnud või on see kulunud. Ka mitu väikest märgist peal ei ole enam loetavad, sest seda on ju 30-40 korda juba tühjendatud,» tõdeb mees. Samas rõhutas ta, et on prügitühjendamise ajal ise kodus olles näinud pealt, kui lohakalt töölised prügikastidega ümber käivad.

Eesti Keskkonnateenuste esindaja Aire Jagusoni sõnul teeb prügiveok tühjendustsükli automaatselt ning masinad on seadistatud tootjatehase poolt standarditele vastavate konteinerite tühjendamiseks. «Kõiki konteinereid tühjendatakse ühtse tehnoloogia kohaselt ning kõigi konteinerite tühjendamisel kasutab masin ja meeskond samu töövõtteid,» kinnitas ta.

Samas tõdes prügifirma esindaja, et sageli esineb probleeme tundmatute tootjate ja odavamate plastkonteineritega, mis muutuvad talvel miinuskraadide juures väga hapraks. «Seetõttu võib selliste konteinerite eluiga jääda väga lühikeseks,» tõdes ta.

Jaguson soovitab plastkonteineri ostmisel valida tuntud tootjate toodangut (näiteks SULO või OTTO konteinerid). Samas pani ta majaomanikele südamele, et tänapäeval ei sobi jäätmete kogumiseks nõukogudeaegsed 750-liitrised ratasteta konteinerid, ümmargused konteinerid ja konteinerid, millel puudub tühjendamiseks vajalik ääris konteineri ülemises servas, kuna neid ei saa tühjendada tänapäeval kasutatavate jäätmeveokitega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles