Lugeja küsib: kas võib nõuda üürnikult maakleritasu, kui kuulutuses selle kohta märget ei ole?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kas on võimalik, et maakleritasusid mingi seadus ei reguleeri? Millise seaduse alusel saab nõuda maakleritasu maksmist, kui mina pole maaklerit palganud ja ta ei tegutse minu huvides ja mina olen lihtsalt leidnud tema poolt üles pandud kuulutuse. Sama asja puudutab ka küsimus, kas inkassofirmal on õigus selline nõue vastu võtta viidates, et maakleri sõnutsi olevat olnud suuline leping?» soovib küsija  teada.

Vastab vandeadvokaat  Taivo Saks advokaadibüroost Taivo Saks&Partnerid.

Maaklerilepingut, s.h tasu maksmist, reguleerib võlaõigusseadus. Maakleritasu on kohustatud maksma see, kes maakleri palkab. Üürileandja võib leppida üürnikuga kokku, et lisaks üürile maksab üürnik ka maakleritasu (vastavalt kokkuleppele kas üürileandjale või otse maaklerile). Ilma sellise kokkuleppeta ei ole üürnik kohustatud maakleritasu maksma. Kindlasti ei ole maakleril õigust hakata iseseisvalt, ilma ühegi kokkuleppeta, üürnikult oma tasu nõudma, kuna leping, s.h ka maaklerileping, saab tekitada õigusi ja kohustusi ainult lepingupooltele.

Mis puutub arve esitamisse, siis tasumise kohustust ei tekita mitte arve, vaid kokkulepe mingisuguse rahasumma tasumiseks - arve esitatakse alati mingisuguse kokkuleppe alusel ning arvel märgitud summa väljendab kokkulepitud kohustust. Kui ei ole kokkulepet, siis ei ole ka kohustust arve tasumiseks. Inkassofirma võib igasuguseid nõudeid vastu võtta ja teile ka nõudekirja esitada, kuid ka see ei tähenda, et oleksite kohustatud selle nõude täitma, sest nagu ütlesin, saaks käesoleval juhul tekkida kohustus ainult kokkuleppe alusel. Paljas viide sellele, et teil oli suuline leping, ei tekita samuti kohustust, sellise kokkuleppe olemasolu tuleb teisel poolel tõendada.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles