Europrojekt lagundab vanaproua maja

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pragunenud telliskivisein.
Pragunenud telliskivisein. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Teist kuud koppade piiramisrõngas elav 78aastane Viktoria Mägi on sunnitud pealt vaatama, kuidas kaevetööd Kiviõli vana kaevanduse aladel ta maja vooderdisse pragusid ragistavad.

«Diivanil istudes rapud nagu vanal raudteel ning taldrikud hüppavad kapis,» rääkis Põhjarannikule  78-aastane Viktoria Mägi, kes pelgab, et uhke europrojekt  kanalisatsioonitorustiku paigaldamiseks raputab koost nii tema kui maja.

Diivanil rappumine on Viktoriale see kõige väiksem mure, kuigi mitu operatsiooni läbi teinud süda kipub vibratsiooni pärast rütmist välja minema ning närvid on nässus, kui piikvasar majast kümmekond meetrit eemal paekivisse teed rajab. Tõsiselt hirmul on ta hoopis maja silikaatvoodrisse ilmunud pragude pärast, mida tuleb üha juurde.

Pragusid on nii majal kui abihoonel, aga ka majas sees – pliidi soemüüril. Maa all haigutavad pärast sõda suletud Kiviõli kaevanduse tühimikud ning vanamemm kardab, et kuna kanalisatsioonitorustik istutatakse rohkem kui kolme meetri sügavusse ning selle töö käigus puuritakse läbi ka paekiht, mille peal maja vundament püsib, võib ta ju kanalisatsiooni lõpuks saada, kuid kas siis enam maja on, millega see torustik ühendada!

Projekti teostava Järve Biopuhastuse vanemprojektijuhi Andrus Gatski sõnul olid tehnilise projekti tegijad vanast kaevandusest teadlikud ning arvestasid sellega, lähtudes suletud kaevanduse kaartidest.

Vanemprojektijuht on lasknud ehitusekspertidel üle vaadata nii Viktoria maja kui naaberkinnistul asuva tühja elamu, millega on samuti probleeme, ning saab nende hinnangu reedel kätte. Samuti on laekumas aruanne projekteerijalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles